Baon podcast

2023.02.01. 15:26

Ma már túrázni is mezítláb szeret Csóti Attila – podcast

Egy hosszabb lábfájdalom, lábgörcs után dobta le a futócipőjét Csóti Attila, aki ma már a mindennapi teendőit is cipő nélkül látja el. A túrázás is sokkal élvezetesebb számára mezítláb. Ha a városban van elintéznivalója, esetleg felhúzza a cipőjét, de sokkal jobban érzi magát szabadon, minden kötöttség nélkül.

Márton Anna

Csóti Attila az internetes ügyfélszolgálati munkát felcserélte a kedveltebb vidéki létre

Fotó: Márton Anna

Csóti Attilát akkor sem zavarja, hogy mezítláb van, ha az állatok körüli teendőket végzi. Szerinte érdemes mindenkinek kipróbálni ezt az életstílust, főleg akkor, ha valamilyen lábproblémával szenved.

Tihanyi József, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának biomechanikával foglalkozó professzora szerint amikor mezítláb futunk, a lábunkban az izmokat, az inakat és a szalagokat másként éri a terhelés, mint egyébként a cipőben. Inkább a talpunk elülső részeit használjuk és kíméljük a sarkakat. Nincsenek nagy ütközések, ezért a mozgás rugalmasabb. Cipő nélkül főleg a talppárnáinkon gördülünk. Tehát tudományos háttere is van az egészséges mezítlábas futásnak.

– Ha a világon körbenéznénk, hogy hány milliárd ember él cipő nélkül és hány cipőben, akkor valószínű, hogy a mezítlábasok lennének többségben. 

Itt, Magyarországon is sokan rájöttek, hogy kellemesen el lehet így lenni, és több tagja is van a magyar mezítlábasok csoportjának is. Amikor az ember egy kisebb helyen körbenéz, akkor nem sok mezítlábassal találkozik, de volt már ellenkező tapasztalatom is – mondta Csóti Attila. Továbbá visszaemlékezett egy havas túrára a Bükkben, amikor a mezítlábas sporttársakkal kirándulgattak, a végén pedig egy kocsmában kötöttek ki, kávézgattak, jól érezték magukat, a helybéliek meg csodálkoztak a mezítlábasokon.

– Ott már nem annyira néztek ki bennünket, mintha egyedül lettem volna – emlékezett vissza nevetve a fiatalember.

Székesfehérvárról költözött Öregcsertőre Attila, aki 2016 környékén elégelte meg a lábfájdalmait, akkor már lábfejgörccsel is küzdött. Ezért úgy döntött, kiveszi a talpbetétet a cipőjéből. Kezdetben vékony talpú cipőben járt, de kertészkedés közben levette a cipőt, majd később már futás közben is.

– Egyre többet voltam mezítláb és szép fokozatosan egy idő után már eszembe sem jutott felvenni a cipőt. Kényelmetlen volt, de a lustaság is hozzájárult, hogy inkább mezítláb jártam – részletezte a mezítlábas öregcsertői férfi. Amikor átázik a föld és fagypont közeli hőmérséklet van, azért egy gumicsizmát felvesz.

A székesfehérvári születésű férfi már gyerekkorában is Öregcsertőn töltötte a nyarakat, ma már itt él és állattartással foglalkozik. 

Az egykori internetes ügyfélszolgálati munkát felcserélte a kedveltebb vidéki létre. 

Arra a kérdésre, hogy egy randevúra felhúzná-e cipőt, kis gondolkodás után válaszolt csak igennel, hiszen ő nem titkolja különcségét.

Szerinte akinek fáj a lába, annak érdemes napi néhány percet mezítláb járnia. A lényeg, hogy eddze a talpizmait, a lábujjait. A talpazat stabilitása szempontjából fontos lenne, hogy a lábujjak elterüljenek, de a csúcsos formájú cipőkben erre nincs mód, ezek inkább összenyomják a lábujjakat – véli Csóti Attila. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!