Ősbemutató

2019.11.17. 09:35

Selmeczi György operájával ünneplik a 200 éves kolozsvári zeneoktatást

Selmeczi György A krónikás című operájának ősbemutatójával ünnepli vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera a városban 200 éve indult zeneoktatást.

Amint az opera közleményében tudatta: A krónikás című kétfelvonásos vígopera kimondottan a kolozsvári intézményes magyar zeneoktatás bicentenáriumára készült a városban működő Sigismund Toduta Zenei Főgimnázium és a magyar opera számára.

Szövegét Szőcs Margit meseciklusa alapján Egyed Emese, Laczkó Vass Róbert és a zeneszerző, Selmeczi György írta. A meghatározatlan történeti korban játszódó, Kolozsvár és Erdély történetére, legendáriumára támaszkodó cselekmény a fantasy műfajok körébe sorolja a művet.

A történet kiindulópontja, hogy Kolozsvár népe nem ismeri a zenét, ének és zene nélkül él. Ezen hivatott segíteni menekültek egy kisebb csoportja, akik egy bizonyos Huba testvér vezetésével szöknek meg Déváról, a várépítő nagyúr zsarnoksága elől, és kérik a kolozsvári bírót, fogadja be őket a városba. A menedékért cserébe énekre, zenére tanítják a kolozsváriakat a szépséges Ilona vezetésével, akire szemet vetett a dévai zsarnok, ezért maga is szökni kényszerült.

A műben az opera, a daljáték, olykor a musical műfaji jellemzői is megjelennek, a bonyolult vokális és hangszeres struktúráktól egészen a dal műfaj egyszerűbb, közvetlen intonációjáig, sőt feltűnik az énekbeszéd műfaja is.

Az előadásban 45 gyermek és ugyanannyi felnőtt előadó, néptáncosok és színpadi gyermekzenekar is fellép. A Krónikást Szokol Judit rendezte, az előadást Horváth József dirigálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában