Nemes ügy

2019.02.19. 15:00

Ingyenes előadásokkal várja a Nemzeti Színház a rászorulókat

A teátrum új programot indít #anemzetimindenkie címmel. Belépődíj nélküli előadásokat hirdet azon felnőttek számára, akiket élethelyzetük megakadályoz abban, hogy színházlátogatók legyenek.

Forrás: Nemzeti Színház

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Nemzeti Színház két évvel ezelőtt hirdette meg a #nemzetiadiakokert programot, melynek keretében négy előadást belépődíj nélkül játszik a társulat diákok és pedagógus kísérőik számára. A program sikere vitathatatlan: eddig százezer diák jutott el a Nemzeti Színház előadásaira, a teátrum nagycsaládosokat, nehéz sorsú gyermekeket, távoli településekről és a határon túlról érkező iskolai csoportokat is vendégül látott.

Az akciót kibővítve az idei szezonban újabb ajánlattal segíti a színház a valamilyen szempontból hátrányos helyzetben lévőket: meghirdette ugyanis #anemzetimindenkie című programját, melynek első előadása 2019. február 18-án a Vitéz lélek volt. A Tamási Áron művéből készült produkció Vidnyánszky Attila első rendezése volt a Nemzeti főigazgatójaként.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

Az első ingyenes előadás megvalósításában partnerként vett részt a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Utóbbi közreműködésével 400 hátrányos helyzetű, idős, beteg, otthontalan és mozgáskorlátozott ember érkezett az előadásra, akiknek a színház nem lehet a mindennapjaik része, és többen közülük most először jártak Budapesten. A Dél-Pesti Centrumkórházból 155 főt, ápolókat, kórházi udvari munkásokat, valamint a biztonsági szolgálat munkatársait, a Somogyi László Szociális Gondozói Szolgálattól 39 fő szociális munkást látott vendégül a Nemzeti.

A résztvevők között akadt olyan, aki először járt színházban.

„A Nemzeti Színház ma a nemzet színházaként határozza meg önmagát. Azt szeretnénk, ha a színházba járás nem csupán egyesek kiváltsága lenne, hanem mindenki számára lehetőség”

– mondta az előadás előtt Vidnyánszky Attila.

A következő ingyenes előadást március 19-én tartjuk azok számára, akik nem juthatnak el színházba. Tamási Áron Vitéz lélek című előadására várják szervezetek jelentkezését az [email protected] e-mail címen.

Borítókép: Vidnyánszky Attila főigazgató, rendező köszönti #anemzetimindenkie című program első résztvevőit a Nemzeti Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában