monza

2018.09.26. 11:21

Erzsébet királynét mutatja be egy magyar kiállítás

A Gödöllői Királyi Kastély múzeumából származó tárgyakat a Milánótól alig húsz kilométerre található monzai kastély királyi lakrészében állítják ki

Erzsébet Magyarország királynéja címmel nyílik kiállítás az észak-olaszországi Monza királyi kastélyban október elsején.

A szervezők tájékoztatása szerint a kiállítás a milánói magyar főkonzulátus, a Gödöllői Királyi Kastély, valamint a monzai királyi kastély múzeumainak együttműködésével valósult meg.

A Gödöllői Királyi Kastély múzeumából származó tárgyakat a Milánótól alig húsz kilométerre található monzai kastély királyi lakrészében állítják ki, ahol egyebek mellett Habsburg-kori bútorokat őriznek.

A tárlatot Erzsébet királyné halálának 120. évfordulója alkalmából rendezik. A Faludi Ildikó, a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusa gondozta kiállítás úgy mutatja be Sissit, mint aki nagy hatást gyakorolt a kortárs öltözködési és frizuradivatra egyaránt. A közönség betekintést nyújt a királyi élet hétköznapjaiba is. A helyszínre nem véletlenül esett a választás: Erzsébet királynő kultusza a mai napig erősen él Milánó és egész Lombardia tartomány térségében.

A november 30-ig látható kiállítást Csiszár Jenő milánói főkonzul, Ujváry Tamás, a gödöllői kastélytársaság ügyvezető igazgatója és Piero Addis, a monzai királyi kastély igazgatója közösen nyitja meg. A megnyitón divatbemutató szemlélteti Sisi korának ruháit és divatát, valamint az olasz közönség Wolf András séfnek köszönhetően megkóstolhatja a királyné kedvenc magyar ételeit, vagyis a szilvás gombócot, a hortobágyi palacsintát és a dobostortát.

Az 1837 és 1898 között élt Erzsébet királyné, becenevén Sissi Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja volt, Ferenc József felesége.

Borítókép: wikipedia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában