Február 25.

2018.02.18. 12:08

A kommunizmus áldozataira emlékezik az Emlékpont

Kiállítással, könyv- és filmbemutatóval, rendhagyó történelemórákkal emlékeznek a kommunizmus áldozataira a hódmezővásárhelyi Emlékpontban – tájékoztatott a közgyűjtemény.

A programsorozat kedden a közelmúlt hódmezővásárhelyi történelmét feltáró és bemutató múzeum vezetőjének, Miklós Péternek a katolikus egyház 1944 és 1950 közötti helyi történetét feldolgozó kötetének bemutatójával indul.

Hagyomány, hogy a kiállítóhely évfordulókhoz kapcsolódva az adott időszakot bemutató történelemórákat szervez középiskolásoknak. A következő napokban a múzeum történészei a Csongrád és Békés megyei kuláksorsokról és Takács Ferenc szociáldemokrata politikusról, az ideiglenes nemzeti kormány – a Rákosi-korszakban hazaárulás vádjával bebörtönzött – iparügyi miniszteréről beszélnek majd.

Diákok érkeznek a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeumba
MTI Fotó: Rosta Tibor

Az Emlékpont időszaki kiállítóhelyén pénteken 23 '56-os címmel nyílik tárlat Kis Adél festő-, valamint Oláh Katalin Kinga és Oláh Mátyás László szobrászművészek alkotásaiból. A művészek az 1956-os forradalom 23 ismert és kevésbé ismert szereplőjének portréját készítették el különböző technikával és eltérő látásmóddal.

Szintén ezen a napon mutatják be Stefka István Az üldözött Bethlen című, Bethlen István egykori miniszterelnök (1921-1931) életének utolsó éveiről forgatott dokumentumfilmjét.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Ezek is érdekelhetik