Krimi

2023.12.20. 05:50

Kiderült, hol a legveszélyesebb élni Magyarországon

Az utóbbi időben a csökkenő tendencia után tavaly ismét nőtt a regisztrált bűncselekmények száma. Az eddigi rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján 2023. januártól egészen novemberig több mint 128 ezer bűncselekményt regisztráltak Magyarországon, ami 7 ezerrel több a tavalyi év azonos időszakához képest – tudta meg a rendőrségtől a HelloVidék.

MW

Illusztráció

Forrás: Bors

Fotó: Móricz István

A HelloVidék birtokába jutott rendőrségi összesítés szerint a vizsgált időszak alatt jelentősen megugrott a lopások száma, de ugyancsak nőtt a csalások mértéke is. A visszatérő elkövetési módok mellett továbbra is nagy gondot okoz még a kábítószer-kereskedelem, a rablás, az önbíráskodás és a garázdaság is.

Nem tudni, hogy a magasabb mutató mögött a bűnözés tényleges növekedése vagy az eredményesebb felderítés áll, azonban a rendőrség úgy véli, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a hatóságok prevenciós munkája sikeres, a lakosság önvédelmi reflexei pedig javultak.

A következő számok a 2022. I–X. és a 2023. I–X. közötti időszakban vizsgált statisztikai adatokat mutatják:

  • Az emberölések száma tavaly 175 volt, ez idén ugyanebben az időszakban 143-ra tehető.
  • Megugrott a lopások száma, ugyanebben az időszakban tavaly 33 181 esetet regisztráltak, idén ez a szám viszont már elérte a 37 381-et.
  • A testi sértések kapcsán nem nagyon volt szignifikáns változás, 2022-ben 5517 eset volt, idén pedig 5471 ilyen esetet regisztráltak.
  • Közúti baleset okozása miatt tavaly 2451 ilyen cselekményt, idén eddig 2276 esetet rögzítettek.
  • Némiképp nőtt az embercsempészések száma, míg 2022-ben 1192 ilyen bűncselekményt regisztráltak, addig idén már 1398-at.

A portál beszámol arról is, hogy a regisztrált bűncselekmények területi eloszlását tekintve 

Budapest még mindig vezeti a statisztikákat, ugyanis a fővárosban a rendőri eljárásban százezer lakosra jutó bűncselekmények száma tavaly 39 990 volt,

szemben a 2021-es adattal, amikor 34 298 ilyen esetet jegyeztek fel. A 2023-as adatról nem írtak.

A legtöbb bűncselekmény  – Pest vármegye után – tavaly Borsod-Abaúj-Zemplénben történt, ez százezer lakosra vetítve 12 619, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye követ 8432 esettel. 

A legkevesebb regisztrált bűncselekmény tavaly Zalában történt (3316), ami azt jelenti, hogy ez lehet az ország legbékésebb vármegyéje.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában