nagy lehetőségek

2021.09.09. 11:00

Jókora lökést adhat a fiatalok foglalkoztatottságának az szja-mentesség

Jókora lökést adhat a 25 év alattiak foglalkoztatottságának a 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentesség – hangsúlyozta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dean Drobot

Fűrész Tünde közölte: a 14 és 25 év közötti fiatalok foglalkoztatottsága jelentősen megnőtt az elmúlt tíz évben, 2010-ban még csak 18 százalékuk dolgozott, jelenleg 29 százalékuk vállal munkát.

Az szja-mentesség hozzájárul majd, hogy még többen tudjanak dolgozni ebben a korosztályban, különösen az egyetemisták körében, mivel Magyarország ezen a téren elmarad az európai átlagtól – jegyezte meg.

Elmondta: ez azzal magyarázható, hogy a Dániában és Hollandiában a megszokott részmunkaidős, heti pár órás foglalkoztatottság Magyarországon még gyerekcipőben jár.

Az szja-mentesség ráirányítja a munkaadók figyelmét a fiatalok foglalkoztatásában rejlő nagy lehetőségekre.

A munkáltatóknak rugalmasabbnak kell lenniük, de cserébe megtalálhatják a jövő munkavállalóit – mondta Fűrész Tünde.

Kitért arra is, hogy a diákszervezeten keresztül történő állásvállalás esetén a szja-mentesség mellett járulékot sem kell fizetni.

Az szja-mentesség által 22 százalékkal nőhet a fiatalok nettó bére, ez nagy segítség lehet a családalapításban gondolkodóknak.

A felsőfokú tanulmányok valamelyest visszavetik a családalapítási kedvet, ezért számos olyan intézkedés született az elmúlt években, amely a tanulás mellett gyermeket vállalókat segíti, ebbe a sorba illeszkedik az szja-mentesség is – fogalmazott az intézet elnöke.

Hangsúlyozta: nagyon nagy eredmény, hogy a koronavírus-járvány időszakában, 2020-ban egyedül Magyarországon nőtt a házasságkötések száma az unióban, továbbá Európán belül azon kevés országok közé tartozik Magyarország, ahol a születések száma is nőtt 2020-ban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában