Gabonapiaci trendek

2019.08.15. 14:04

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

A belföldi ellátás mellett az exportra is jut majd több millió tonna áru.

Kozármisleny, 2019. június 28. Õszi árpát tölt utánfutóba egy kombájn Kozármisleny közelében 2019. június 28-án. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Befejeződött a nyári aratású szántóföldi növények betakarítása: A 2019/2020-as szezonban a kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezon ellenére is rendben lesz Magyarország ellátása – közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.

Az agrártárca közleménye szerint az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét. A belföldi ellátás mellett az exportra is jut majd több millió tonna áru.

Közölték:

őszi búzából jó, közepes lett a termés, a 952 ezer hektáros termőterületről hektáronként 5,27 tonna átlaghozammal, 5 millió tonnás összterméssel számolnak, a termény minősége a fehérje és sikértartalmat tekintve jó.

Az őszi árpánál a 2018-as és az öt éves átlagot is meghaladva, 218 ezer hektárról hektáronként 5,49 tonna átlaghozammal 1,2 millió tonnás össztermés jött össze.

Repcénél a területcsökkenés miatt a 296 ezer hektáros termőterületről hektáronként 2,95 tonna átlaghozammal a tavalyinál 12 százalékkal gyengébb, ugyanakkor az ötéves átlagnál 5 százalékkal jobb, 874 ezer tonnás lett az össztermés.

Kitértek arra is, hogy a magyar piaci árak a nemzetközi gabonapiaci trendeket szorosan követik, jelenleg a tavalyi árszintek a jellemzőek, de az európai kontinensen tapasztalható időjárási anomáliák ezen még változtathatnak.

Borítókép: Őszi árpát tölt utánfutóba egy kombájn a baranyai Kozármisleny közelében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában