újra futkoshat

2020.05.26. 12:06

Különleges műtéten esett át Molnár Anikó kutyája

Gazdája halála után évekig élt egyedül egy telken Saláta, a nagytestű keverék kutya. Bár a szomszédok etették, de szerető emberi kéz nemigen érintette. Molnár Anikó értesült arról, hogy el akarják altatni a kutyust, úgy döntött magához veszi.

Fotó: Cselenyi-Szabo

Azóta is vele él a 15 éves blöki, de mivel már idős, nehezen mozog. A nehézségeknek azonban vége, ugyanis Saláta mellső lábait megműtötték egy különleges, saját sejtes eljárással.

Saláta a világ egyik legkedvesebb kutyája. Pedig nem volt könnyű élete. Egy vidéki telken élt, bezárva, finoman szólva sem kapott sok szeretetet. Mikor meghalt a gazdája, egyedül maradt a telken. Annyi szerencséje azért csak volt, hogy a szomszédok oly módon gondoskodtak róla, hogy etették. Ez zajlott 6 évig, amikor megfogalmazódott a gondolat: ez így nem mehet tovább, a kutyát el kell altatni! Molnár Anikó ezt megtudta, és úgy döntött, magához veszi az akkor 11 éves kutyát. Azóta, azaz 4 esztendeje együtt is élnek.

„Saláta imád sétálni, de az utóbbi időben már nehezére esett a mozgás”

– mondta Anikó. „Ízületi fájdalmai voltak, és cammogva közlekedett.”

Anikó emiatt úgy döntött, hogy véget vet a kutya szenvedéseinek, és megműtteti. A beavatkozást Dr. Gippert Róbert állatorvos és csapata végezte el.

„A kutya mindkét könyöke súlyos diszpláziás, fiatalon műteni kellett volna” – közölte Dr. Gippert Róbert a műtét előtt.

Saláta egy úgynevezett Lipogems – az állatgyógyászatban is már évek óta sikerrel alkalmazott, egyedülálló, és szabadalommal védett – eszközzel végzett zsírátültetéses, saját sejtes kezelésen esett át.

Miután elaltatták, zsírt távolítottak el a hátából, majd a szövetekből származó tisztított, és nagy számú, a regeneratív folyamatok beindításáért felelős, aktivált sejtet tartalmazó szövetállományt befecskendezték a két könyökébe.

Itt kapcsolódva a beteg területekhez, regenerációt és gyógyulást eredményezhet a helyi szövetállományban, mi több, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Dr. Gippert Róbert nagyjából 200 hasonló műtétet végzett el a kaposvári klinikáján. Elsősorban olyan ízületi problémákkal küzdő kedvenceken tudott segíteni hatásosan, akiket már más hagyományos műtéti eljárással nem lehetett kezelni és folyamatos fájdalomcsillapítással lehetett csak az életminőségüket fenntartani.

Saláta semmit sem észlelt az 1 órás műtétből, mivel végig altatásban volt.

Az operáció sokkal inkább Anikó számára volt nyugtalanító, aki végig bent tartózkodott vele a műtőben, és aggódva nézte végig az altatást. Félnivalója azonban nem volt, a műtét rendben lezajlott.

Salátát a beavatkozás után felébresztették és orvosi jó tanácsok után haza is engedték gazdájával. Dr. Gippert Róbert szerint a kutyánál életminőségi javulás várható, könnyebben fog járni és vidámabb lesz. A műtét másnapján már teli hassal, kedvenc helyén, a verandán sütkérezett Saláta, hogy aztán újra sétálni mehessen gazdijával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában