Gazdaság

2016.05.13. 10:19

Mézes bödönbe nyalt a fagy

Gondok elé néznek a méhészek Bács-Kiskun megyében az áprilisi fagyok miatt.

Miklay Jenő

Az április második felében jelentkező erős éjszakai lehűlések következtében több tájon lefagytak a mélyebben fekvő akácosok friss hajtásai. A méhészek különösen a megye déli, középső területeinek méhlegelőin tapasztalták a legnagyobb kárt. Például teljesen lefagyott a bajai parkerdő, súlyosan károsodtak a Sükösd, Érsekcsanád körüli erdők továbbá jeleztek fagyásokat a keceli és a soltvadkerti akácosokból is.
Az április 26-án érkezett második fagyhullám Homokhátság teljes területét érintette, de a károk mértéke változó, ugyanis az utóbbi lehűlés foltokban, sávokban volt az évszakhoz képest erős, helyenként mínusz 5-7 fok. Ahogy az a tavaszi fagyokra jellemző, főleg a mély fekvésű területeken, ligetes erdőkben, zárt erdők szélein pusztította a növények hajtásait. Azzal szemben a dombos területeken kevésbé sérültek a növények.

Összességében a fagykár 30 százalékosnak mondható Bács-Kiskun megye mézelő tájain.

A viszonylag hűvös április végi, május elejei nappalokon egyébként is lassan bontotta szirmait az akác, virágrügyei szinte alig fejlődtek. Jelenleg zömmel kinyílottak a virágok, az utak mentén, a déli égtáj felől lévő lombok borultak leghamarabb fehérbe. Idén az időjárás bő egy-, két héttel tartotta vissza e fontos mézelő növény virágzását

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!