Gazdaság

2014.12.11. 10:34

Húz az ipar Kecskeméten

Az idén több mint tizenöt százalékkal több adó gazdagítja a kecskeméti közkasszát. Ez jelentős részben a helyi vállalkozások fejlődésének köszönhető.

Barta Zsolt

Minden évben meghívja Kecskemét vezetése a termelő és a fejlesztő vállalkozásokat egy állófogadással egybekötött évzáróra. Ekkor köszöni meg a polgármester a cégek egész évi munkáját. Szemereyné Pataki Klaudia a Kecskeméti Főiskola GAMF-karán fogadta a település üzletembereit, a város legnagyobb adózóit. Köszöntő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Kecskemét gazdasága emelkedő pályán halad évek óta. Ez lemérhető a munkanélküliség csökkenésben, és ezt tükrözik a termelési adatok is. A vállalkozók adóbefizetései a város kasszáját egyre nagyobb bevételekkel gyarapítják. Az idén november 30-ig az iparűzési adó 18,5 százalékkal haladta meg a tavalyit, az építményadó 7 százalékkal több mint 2013-ban. A számok magukért beszélnek, melyek a város első embere szerint december 20-ig tovább növekedhetnek.

Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta, hogy a városban és vonzáskörzetében minden lehetőség adott arra, hogy Magyarország egyik kiemelt növekedési központjává váljék a térség. A városvezetés eltökélt szándéka, hogy a cégekkel és a Kecskeméti Főiskolával együtt egy valódi befektetési centrumot alakítsanak ki. Mint mondta, olyan centrum épül fel, ahol a cégek szövetségre léphetnek egymással, ahol a nagyvállalatok megtalálják helyben a beszállítóikat, és ahol a kis -, és közepes méretű vállalkozásokat a nagy cégek bekapcsolhatják a gazdaság vérkeringésébe.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Egymilliárddal több iparűzési adó folyik be a város kasszájába
[/caption]Az új uniós költségvetési időszakkal kapcsolatban megjegyezte: a kormány az EU-s forrásokból jövőre több ezer milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot indít. Ebből milliárdokat lehet a térségbe hozni. A város és a vállalkozások előtt nyitva a lehetőség arra, hogy egy új, gyors fejlődésű fejlesztési régió alakuljon ki. A településen 2008-hoz képest negyedével több a vállalkozás – csaknem 17 ezer működik –, mint a válság előtt. Ennek is köszönhető, hogy ma 1214-gyel kevesebb a munkanélküli a kistérségben mint tavaly volt. A csökkenés jelentős részben olyan nagyvállalatoknak köszönhető, mint például a Mercedes-gyár, mely a harmadik műszak bevezetésével 500 új munkahelyet teremtett az idén. Az Univer cég új paradicsom-feldolgozó üzeme 50-100 további álláshelyet teremt a családi gazdaságokban.

A főiskola vezetője, dr. Ailer Piroska rektor is köszöntötte a vállalkozókat. Az intézményvezető ismertette azokat a szakmai terveket, amelyek az oktatást a hazai ipar igényei alapján alakítják. Felvázolta a főiskolán folytatott kutatás-fejlesztési projekteket, melyek már a közlekedés új korszakába engedtek bepillantást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!