Gazdaság

2012.08.14. 17:20

Itt a fúrólégy: a diótermés felét is tönkre teheti a kártevő

Az idén Magyarországon is igazolták az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy jelenlétét.

PN

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a karantén listán szereplő károsító terjedésének megakadályozása közös feladat.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) az USA és Mexikó területéről származik, a ’80-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Tápnövénye a dió, melynek termésburkában károsít és erős fertőzésnél akár 50 százalékos kártételt okozhat a dióültetvényeinkben. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széleskörű előfordulása elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását.

Magyarországi megjelenésének gyanújáról 2011-ben számoltak be Kőszeg körzetében. A térségben fokozott növény-egészségügyi felderítést rendeltek el, melynek eredményeként 2012 nyarán hatóságilag igazolták a károsító jelenlétét. A kártevő terjedése leginkább természetes úton történik.

Tápnövényének széleskörű előfordulása elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek, ezért a NÉBIH NTAI által kiadott szükséghelyzeti eseti engedélye lehetővé teszi a kémiai védekezést is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!