Gazdaság

2012.04.17. 13:25

Kevésbé bús a zeneipar

A lemezkiadók évek óta kongatják a vészharangot az eladás csökkenése miatt, de a tavalyi év számai már azt mutatják, hogy mégis vesznek zenét az emberek.

Nógrádi László

A 2011-es piaci adatokat összesítő Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége szerint tavaly is csökkent, de már csak 3 százalékkal alacsonyabb a globális zeneértékesítésből származó bevétel, amely 16,3 milliárd dollárt tett ki. A mintegy 4 ezer milliárd forintot jelentő éves összeg azonban már sokkal jobbnak tűnik, ha a 2010-ben mért 8,9 százalékos visszaeséssel hasonlítjuk össze. A lemezeladások azért nem állnak jól: a fizikai hordozókon megjelenő kiadványok értékesítése ugyan 8,7 százalékkal csökkent – ezzel 10,2 milliárdos bevételt produkált –, ám az online értékesítésből származó bevétel 8 százalékkal nőtt. Összességében a digitális eladások tették ki az összes bevétel 31 százalékát, és nincs jel, ami a növekedés megtörésére utalna.

Továbbra is az Egyesült Államok a piacvezető: tavaly mindössze 0,1 százalékos visszaesést – és négymilliárd dolláros bevételt – könyvelt el, a digitális értékesítés először tette ki a teljes forgalom 51 százalékát. Japán megőrizte második helyét. Németország lett a bronzérmes, a negyedik helyet pedig Nagy-Britannia szerezte meg, ahol tavaly 3 százalékos volt a visszaesés. A hazai helyzet némileg rosszabb: a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége szerint a teljes bevétel 2011-ben hét százalékkal csökkent 2010-hez képest. A digitális bevételek ugyanakkor jelentősen, közel duplájára nőttek, bár ez még nem tudja ellensúlyozni a fizikai értékesítés nagymértékű csökkenését. A lemezekért egyre kevesebben adnak pénzt, a zene már inkább a hordozható lejátszókból szól.

A zeneipari szakértők jelentése szerint a digitális zenei piac növekedéséhez leginkább a legális szolgáltatások új piacokon való megjelenése, az előfizetési rendszer fejlődése és a hordozható eszközök népszerűsége járultak hozzá. Kétségtelen, hogy CD-játszóval szaladgáló embereket már alig látunk az utcákon, az egyre kisebb méretű MP3-lejátszók átvették ezt a szerepet. A pár ezer forintért is kapható eszközök mellett a telefonok is zeneszolgáltatók lettek, már nemigen kapni olyan készüléket, ami ne tudna rádióadást fogni és zenéket lejátszani. A számok beszerzése sem gond már: az online zeneboltok itthon is egyre népszerűbbek, de rengeteg az ingyen elérhető zene is.

 

Nógrádi László A zeneipari szakértők jelentése szerint a digitális zenei piac növekedéséhez leginkább a legális szolgáltatások új piacokon való megjelenése, az előfizetési rendszer fejlődése és a hordozható eszközök népszerűsége járultak hozzá. Kétségtelen, hogy CD-játszóval szaladgáló embereket már alig látunk az utcákon, az egyre kisebb méretű MP3-lejátszók átvették ezt a szerepet. A pár ezer forintért is kapható eszközök mellett a telefonok is zeneszolgáltatók lettek, már nemigen kapni olyan készüléket, ami ne tudna rádióadást fogni és zenéket lejátszani. A számok beszerzése sem gond már: az online zeneboltok itthon is egyre népszerűbbek, de rengeteg az ingyen elérhető zene is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!