Gazdaság

2011.05.17. 18:14

Guggolva kalászol a búza

Nem a repce éve az idei a homokhátsági szántókon, és a búza sem ígér gazdag termést. Az olajos növény és az őszi kalászosok megsínylették a kora tavaszi hideget és a szárazságot.

Barta Zsolt/Miklay Jenő

Hiányzott a napfény, heteken át alacsony volt az átlaghőmérséklet, kínlódva növekedett a repce. Helyenként törpe száron hozta virágait.  A gyenge hajtás természetesen hatással van a magképzésre, a gyakorlott szántóvetők ránézésre megállapítják ezekben a napokban: keveset hoz a repce.

– A hűvös időjárás a hajnali hidegek gátolták a virágok kötődését. Az országos átlagtermés repcéből 2-2,5 tonna, ennél bizonyosan kevesebbet takarítanak be a Kecskemét, Nagykőrös környéki gazdaságokban. Lemaradt a növésben a búza is, ez idő tájt szökik szárba a növény és néhány nap múlva meghozza a kalászt. Rövid lesz a szalmája, azzal együtt a termés is kevesebb. A hűvös időjárásnak azonban volt haszna is, a vetésekben korántsem volt oly mértékű rovarfertőzés, mint ami a meleg, párás tavaszokon előfordul – mondta el tapasztalatait Pesti Gábor a nagykőrösi gazdakör elnöke.

A tápanyaghordozók drágulása miatt sok gazdaságban mérsékelték vagy elhagyták a szántókon  az alap- és fejtrágyázázást. A rosszul táplált növények kevésbé bírják az időjárás viszontagságait, ráadásul a növényvédő szerekkel is spóroltak, vagy egyszerűen nem tudtak rámenni a permetezőkkel a földekre, ezért helyénként kirívóan gyomosak az ősziek táblái.

Akik ősszel nem tudták elvetni a felázott talajokon a kalászosokat vagy a repcét, azok jószerével a kukoricát és a napraforgót telepíthetik, ha minden áron olajosokat vagy takarmányt akarnak termeszteni. A szántóföldi növények átlaghozamának csökkenését prognosztizálva abban bíznak a termesztők, hogy a jelenlegi szinthez képest nem esnek majd számottevően a felvásárlási árak.

– A kereskedők még nem álltak elő konrét ajánlatokkal, csak puhatolóznak. A tőzsdei forgalom azonban biztató, például a takarmánybúzát 45-50 ezer között jegyzik tonnánként. Az olajos magvak esetében kis mértékben visszaestek az árak, de még mindig 100 ezer forinton felül a repce és a napraforgó. Egyelőre ezekből az adatokból következtetünk, hogy talán megtérülnek az időjárás okazta veszteségek – tette hozzá Pesti Gábor.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csak a jobb minőségű, tápanyaggal feltöltött termőföldeken erősödött meg a repce, de a hozam ott is elmarad az átlagtól
[/caption]

Úgy húsz százalékkal lehet kevesebb a búza vetésterülete, mint a korábbi években, véli a felsőszentiváni Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A tavalyi csapadék miatt kevesebb helyen tudtak vetni a termelők. Így a becslések szerint országos szinten 800 ezer hektáron teremhet az idén a kenyérnekvaló. A termésátlag 3,5 tonna körül alakulhat, azaz 3 millió tonnányi aratására számít a szakma. Ebből 1 millió a hazai fogyasztásra elegendő, a másik egy harmadot a jószágok takarmányozására használhatják fel, 1 milliót pedig exportálnak.

Bár tavaly decemberben 80 forint volt a búza kilója, az idén 45-50 forint körül állhat meg az ár. Kérdés persze az, miként is mozog a közeljövőben a termék világpiaci ára. A kukorica vetése nem rég zárult le, valamivel több mag került a földbe mint tavaly, a számítások szerint 1,2 millió hektáron vethettek a termelők.

Amerika javította, Európar ontotta a kilátásokat

Ingadozik a búza határidős jegyzése a tőzsdéken. Az utóbbi egy héten két százalékkal 224,25 euróra csökkent az európai malmi búza határidős jegyzése, mivel javultak a kilátások az amerikai búzahozamokban. Az európai búzatermést illetően viszont pesszimista a kereskedelem, a kevés csapadék miatt. Búzaárat emelt az a bejelentés is, hogy Algéria visszatért a gabonapiacra. A BÉT-en a repcemag augusztusi jegyzése 119 ezerről 110 ezer forintra csökkent tonnánként május első napjaiban. A napraforgómag októberi jegyzése 109-110 ezer forint tonnánkénti szinten van, már lassan egy hónapja.

Barta Zsolt/Miklay Jenő Amerika javította, Európar ontotta a kilátásokat Ingadozik a búza határidős jegyzése a tőzsdéken. Az utóbbi egy héten két százalékkal 224,25 euróra csökkent az európai malmi búza határidős jegyzése, mivel javultak a kilátások az amerikai búzahozamokban. Az európai búzatermést illetően viszont pesszimista a kereskedelem, a kevés csapadék miatt. Búzaárat emelt az a bejelentés is, hogy Algéria visszatért a gabonapiacra. A BÉT-en a repcemag augusztusi jegyzése 119 ezerről 110 ezer forintra csökkent tonnánként május első napjaiban. A napraforgómag októberi jegyzése 109-110 ezer forint tonnánkénti szinten van, már lassan egy hónapja.

Csak a jobb minőségű, tápanyaggal feltöltött termőföldeken erősödött meg a repce, de a hozam ott is elmarad az átlagtól -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!