Gazdaság

2010.10.18. 21:17

Létfontosságú hitelfelvétel előtt

A félegyházi polgármester, Kapus Krisztián hétfőn tárgyalt Gresa Istvánnal, az OTP vezérigazgató-helyettesével, a bank hitelengedélyezési divíziójának vezetőjével. A téma a város számára létfontosságú újabb hitel volt, melynek nagysága Kapus szerint körülbelül 1,7 milliárd forint.

Hraskó István

A közgyűlés augusztusban döntött az idei éven belüli lejáratú, úgynevezett kötvény-megelőlegező hitel felvételéről, hogy az iskolakezdés zökkenőmentes legyen, a szállítókat, szolgáltatókat a város ki tudja fizetni. A számlavezető pénzintézettel kötött szerződés egyéb feltételeit múlt héten határozattal kellett megerősítenie a képviselő-testületnek. Ebben az önkormányzat többek között vállalja, hogy megbíz egy külső szakértőt az intézmények teljes körű átvilágításával, a további takarékossági intézkedések megvalósítása érdekében. Emellett az elfogadott előterjesztés azt is tartalmazta, hogy az önkormányzat a szoros költséggazdálkodás és az elfogadott intézkedési terv végrehajtásának folyamatos ellenőrzése céljából szintén külső szakértőt vesz igénybe. Azt is megszavazták a képviselők, hogy a Magyar Fejlesztési Bankkal tavaly augusztusban kötött, 203,7 millió forintos hitelszerződés futamideje 10 évről 20 évre növekedjen. Ezt a lehetőséget a számlavezető bank ajánlotta fel, és az önkormányzat élt is vele, az adósságszolgálat egyenletesebbé tétele érdekében.

Kapus Krisztián polgármester hétfőn tárgyalt dr. Gresa Istvánnal, az OTP vezérigazgató-helyettesével, a bank hitelengedélyezési és kockázatkezelési divíziójának vezetőjével. A téma nem is lehetett más, mint a város számára létfontosságú újabb hitel, melynek szükséges mértéke Kapus Krisztián szerint körülbelül 1,7 milliárd forint. A polgármestertől megtudtuk: a bank újabb adatokat, számokat kért az önkormányzattól, a többi között a jövő évi költségvetés tervezetét. Döntés körülbelül két héten belül születhet arról, hogy Kiskunfélegyháza hozzájut-e az újabb kölcsönhöz, és ha igen, az mekkora lesz.

És még mindig a pénzügyek. Szeptember közepén adtunk hírt arról, hogy a Kiskunfélegyházi Városi Tűzoltóság dolgozói addig nem kapták meg idei ruhapénzüket, mint ahogy hiába várták hónapról hónapra a melegétkezési utalványokat és az üdülési csekkeket is. Nemes N. András alezredes, a városi tűzoltóság parancsnoka hétfőn arról számolt be lapunknak: szeptember 29-én a város átutalta a fejenként 95 ezer forintnyi egyenruházati ellátmányukat, és az önkormányzat folyamatosan rendezi elmaradásait a cafeteria terén is. Katonáné Tóth Judit, a polgármesteri hivatal közgazdasági osztályvezetője érdeklődésünkre közölte: egy soron kívül érkezett átutalásból az új polgármester kérésére folytatódott a Móra Ferenc Gimnázium Felnőttoktatási Tagozatán tanító oktatók elmaradt illetményeinek rendezése. Lapunk információi szerint viszont még csak néhány tanár kapta meg az órák, konzultációk, vizsgák után járó pénzt (melyre tavaly december óta vártak), a többieknek összesen még mindig 28 millió forinttal tartozik az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!