Gazdaság

2010.05.02. 21:24

A Négy Mancs elismerése

Három magyar baromfifeldolgozó vállalat szerepel a Négy Mancs (NM) elnevezésű osztrák állatvédő szervezet pozitív listáján – tudta meg az agromonitor.hu. Az NM a mezőkovácsházi Pannonlúd Kft., a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. és a debreceni Tranzit-Ker Zrt. termékeit ajánlja a nyugat-európai élelmiszerláncoknak.

Mihályka Gyula

A Pannonlúd és a halasi cég a Bács-Tak csoport tulajdonában van, amely viszont a német Wesjohann Group érdekeltségébe tartozik. Az NM tájékoztatása szerint a három magyar víziszárnyas-termelő cég vállalta, hogy nem dolgoz fel olyan állatokat, amelyeket kényszertöméssel hizlaltak vagy élve fosztották meg azokat. A társaságok hozzájárultak ahhoz, hogy náluk az állatvédők előre be nem jelentett, független ellenőrzéseket végezhessenek. Az NM összesen 50 németországi, 14 svájci és 30 osztrák szupermarketnek, nagykereskedőnek, élelmiszer-áruháznak, diszkontüzletnek és viszonteladói áruháznak adta át a pozitív listát.

Ennek köszönhetően – állítja a szervezet – a német, svájci és osztrák kereskedelmi vállalatok már nem hivatkozhatnak kifogásokra. Az NM reméli, hogy e kereskedelmi vállalatok beszerzési részlegei felelősen járnak el, és előnyben részesítik a pozitív listán felsorolt cégeket. Állatkínzásból származó termékeknek nincs többé helyük a polcokon – hangsúlyozza az állatvédő szervezet. Bárány László, a baromfi terméktanács elnöke szerint ugyanakkor az NM arra törekszik, hogy megossza a hazai baromfiágazat szereplőit. 

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik