Gazdaság

2009.05.15. 20:17

Gyorsforgalmi helyett csúcsforgalmi

A nagyon forgalmas 44-es főutat halálútként emlegetik a közlekedők. Az M44-es pedig csak egy terv, amelynek megvalósítását most kormányzati megszorítások hátráltathatják.

Petőfi Népe

Három alföldi megyén húzódik keresztül, és a Romániából érkező, illetve oda tartó járműtömeget vezeti az M5 autópályára, illetve onnan le. Sok helyütt nehéz vagy tilos előzni, de a türelmetlen vezetők gyakran megkísérlik. Különösen balesetveszélyes helyzetek alakulnak ki Kecskemét környékén is, mert a város közelében a 44-es átlagát meghaladó a forgalom: a térségből sok az ingázó és a településközi szállítmányozás is nagy terheket ró az aszfaltcsíkra. És az autósok idegeire. A következmény a balesetek sokasága.

A kecskeméti rendőrök nem vezetnek külön statisztikát a 44-esen történt balesetekről, a főút különösen veszélyes szakaszairól. Nyíkos Tamás, a megyei főkapitányság szóvivője ennek ellenére elismerte: a városból kivezető utak közül a 44-esen valóban sok tragikus ütközés történik.
– Ez az útszakasz vezeti le az átmenő forgalmat az M5-ös autópályától a határig. Egyre több, az Európai Unió országaiból érkező, Romániába tartó kamion használja – mondja a szóvivő. – Ezt az utat nem ekkora forgalomra tervezték. Az aszfaltot tönkreteszik a kamionok, a teherautók miatt hatalmas kocsisorok torlódnak fel. A balesetek döntő többségét ezen az útszakaszon is a gyorshajtás és az emberi figyelmetlenség okozza. Az autósok rutinból vezetnek, általában későn észlelik az út hibáit. Nem veszik figyelembe a megváltozott közlekedési viszonyokat, nagyobb lendülettel haladnak, mint azt ennek az útnak az állapota megengedné.

Hosszú évek óta várnak biztonságos, gyorsforgalmi útra Békés, Szolnok és Bács-Kiskun autósai. Az M44-es egyelőre csak terv, amelynek megvalósítását a kormányzati megszorítások is hátráltatják.

Kétmilliárd forintot vonna el az idei évre szánt 2,5 milliárdból a közlekedési minisztérium az M44-es út fejlesztéséből. Vagyis leállnának a területkisajátítások, és ki tudja, hány évig tolódna a gyorsforgalmi út építésének elkezdése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!