Gazdaság

2008.11.17. 10:11

Dolgoztak a méhek

Amióta jelentősen gyengült a forint az euróhoz képest, nincs hír arról, mennyiért veszik nagyban a magyar mézet a felvásárlók.

K. L.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján az egy hónappal előtti felvásárlási árak szerepelnek. Eszerint az akácért 680-700, a vegyes virágmézért pedig 480-500 forintot kínáltak a hazai exportőrök. Igaz, az uniós fogyasztók csak december elején szerzik be a nagy becsben tartott magyar mézet. Talán ezért csúszik az árak kialakítása. Ám szakértők szerint egy közepes méztermő évben, mint az idei volt, még a nagybani árakon is érdemes átadni a feleslegeket. Szabados Miklós bátmonostori méhész, a Szent Ambrus Mézlovagrend múzeumőre csak a napraforgó mézét adja át hordós mézként. – Nagybaracska térségében hetven méhcsaládom van. Helyben hordják méheim a tiszta bácskai, dunamelléki fajtamézeket. Piacon, kilós és félkilós saját kiszerelésben értékesítem a mézet, a lépes mézet, a virágport és a propolisz oldatot. Három éve nem emeltem árat – mondta a szakember.
Következetesen mézzel és virágporral telelteti a méheit. – Nem adok nekik cukorlepényt, mert az nem természetes táplálék a méhek számára. Erősek, egészségesek a családok. A múlt héten hordtak virágport, de még nektárt is a mezei virágokról, krizantémokról. Hunor típusú, jó hőszigetelő, préselt szalmakaptárban teleltetem a méhest. Családonként 16-18 kiló mézet hagyok bent nekik, plusz két-két keret virágport. Összehúzódnak, melegszenek, átvészelik a legkeményebb telet is – tudtuk meg a bátmonostori méhésztől.

Kicsiben nem érdemes mézet hamisítani

Novemberben megint fény derült hamisításra. – Méhésztársaimmal együtt elítéljük a nyerészkedésnek ezt a formáját. Rontják a hírnevét a nagy becsben álló magyar mézeknek. Mézet közvetlenül a méhésztől, vagy az ismert piacon árusító termelőtől kell vásárolni. Kicsiben ugyanis nem éri meg cukrozni, hamisítani – véli Szabados Miklós, a Szent Ambrus Mézlovagrend múzeumőre.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Szabados Miklós méhész
[/caption]

K. L. Kicsiben nem érdemes mézet hamisítani Novemberben megint fény derült hamisításra. – Méhésztársaimmal együtt elítéljük a nyerészkedésnek ezt a formáját. Rontják a hírnevét a nagy becsben álló magyar mézeknek. Mézet közvetlenül a méhésztől, vagy az ismert piacon árusító termelőtől kell vásárolni. Kicsiben ugyanis nem éri meg cukrozni, hamisítani – véli Szabados Miklós, a Szent Ambrus Mézlovagrend múzeumőre.

Szabados Miklós méhész -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik