Gazdaság

2008.10.13. 09:23

Kecsege: mint hal a vízben

Az eddig védett tokféléket is lehet telepíteni a hónap elejétől a Dunába. Így nem csak gazdagabb lesz a folyam halállománya, de ismét akadhat tokféle a halászok hálójába.

K. L.

Szombaton a Sugovica-toroknál, a Türr-kilátó alatti partszakaszon több mint száz bajai természetvédő, sporthorgász és lokálpatrióta volt jelen az idei halszabadításon.

Ezúttal Rideg Árpád kalocsai haltenyésztő ajándékozott saját szaporulatából mintegy száz kecsegét a bajaiaknak és a Dunának.

A város apraja-nagyja egyaránt élt az alkalommal, hogy kezébe vegyen egy-egy arasznyira nőtt, hegyes orrú kecsegét és szabadon engedje.
– Homokmégyen van egy halszaporító üzemünk. onnan exportáljuk, vagy adjuk el a hazai halastavaknak az ivadékot. Tudtommal a Rotay Club évek óta kecsegét telepít a Dunába Bajánál, így most én is azt hoztam. Új rendelet szerint október elsejétől mind az öt tokfélét, tehát az eddig védett fajokat is szabad visszatelepíteni. Így lesz rá mód, hogy újra fogjunk kecsegét, vizát, vágó tokot, sőreg tokot és sima tokot. Nagy örömöm, hogy gazdagabb lesz a folyam – nyilatkozta az ajándékozó vállalkozó.

Az utolsó vizafogás

Hazánkban az utolsó vizát 1974-ben fogta ki hálóval: Baján, Iszkájsz Kamarás Kálmán horgára akadt az utolsó példány ebből a nemes tokfajból. Harmincnégy kilót nyomott.

 

Ezek is érdekelhetik