Friss hírek

2005.12.21. 19:48

Ötösbe kapcsolt a parlament

A parlamentben idén elvileg 764 órát töltöttek el munkával a képviselők, több mint háromezerszer szavaztak, és több mint 5500-szor szólaltak fel.

Éber Sándor

„A rendszerváltás óta a legdinamikusabb évét zárta a 2005-ben ötödik sebességbe kapcsoló parlament” – jelentette ki szerdán Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke szerint többek között ezt azzal indokolta, hogy 15 év alatt az idén fogadták el a legtöbb törvényt, összesen 201-et. Az előző kormányzati ciklushoz képest a napirend előtti felszólalások 21, az ülésidő 10 százalékkal növekedett, 18 százalékkal több törvényt és 26 százalékkal több határozatot fogadtak el. Szili Katalin kiemelte, hogy 2002 óta 27 parlamenti vitát rendeztek az Országgyűlésben, ami kétszer több, mint az előző ciklusban. A bizottsági ülések száma 50 százalékkal emelkedett. A vizsgálóbizottságokban viszont egyszer sem született mindkét politikai oldalnak megfelelő jelentés, s nem fogadták el a vizsgálóbizottságok munkáját szabályozó törvényt sem.

Az idén a képviselők 34 ülésen, 85 ülésnapon 3105 alkalommal szavaztak december 11-ig. A plenáris ülések együttes összideje 764 óra volt. 2005-ben 73 új törvényt, 125 törvénymódosítást, 97 országgyűlési határozatot és 1 politikai nyilatkozatot fogadtak el a Parlamentben. A képviselők és a bizottságok összesen 6082 módosító és kapcsolódó módosító javaslatot nyújtottak be december 11-ig. A honatyák 1941 interpellációt mondtak el, s 5508-szor szólaltak fel napirendi pontokhoz, és további 738 alkalommal napirenden kívül a képviselők.

Az Országgyűlés elnöke szerint az „ötödik sebeségbe kapcsolás” idén annak volt köszönhető, hogy ez volt az első teljes éve Magyarországnak az Európai Unióban, s jelentős jogharmonizációs lépésekre volt szükség. Szili Katalin azt is megemlítette, hogy a dinamizmusban közrejátszott a kormányfőváltás, valamint a száz lépés programja is. A házelnök ugyanakkor kijelentette, hogy nem elégedett a parlamenti képviselők hangnemével, mivel szerinte ami a Parlamentben zajlik, azt mindenki viselkedési mintának tekinti. Szili Katalin reméli, hogy a kampányidőszak hátralévő időszaka emelkedettebb stílusú lesz.

Januárban az Országgyűlés elnöke négypárti egyeztetést kezdeményez, hogy a parlament megszüntesse a mulasztásos alkotmánysértéseket. Az Alkotmánybíróság ugyanis ebben a kormányzati ciklusban 18 hiányosságra hívta fel a figyelmet. Változatlanul nincsenek meg a frakcióalapítás szabályai, s a kisebbségeknek sem rendezett a parlamenti képviselete.

Január 30-án rendkívüli üléssel kezdődik a tavaszi ülésszak, melynek programját az országgyűlési választások időpontjának figyelembe vételével alakítják ki. Szili Katalin már most jelezte, hogy a kormány ebben az időszakban 28 törvény benyújtását tervezi.

Ezek is érdekelhetik