Friss hírek

2005.12.09. 07:33

Amerika nem engedi foglyaihoz a Vöröskeresztet

Az Egyesült Államok első ízben ismerte be: megtagadta a Nemzetközi Vöröskereszttől, hogy a segélyszervezet meglátogassa az USA által fogva tartottakat.

BAMA

Az amerikaiak által működtetett börtönökbe tehát - a nemzetközi szokásokkal ellentétben - nem engedték be a Vöröskeresztet, s ezt most John Bellinger, az amerikai külügyminisztérium főtanácsadóüja ismerte el. A BBC által idézett megfigyelők szerint mindez tovább erősíti a gyanút, hogy a CIA titkos börtönöket üzemeltet, méghozzá a nemzetközi közösség tudta nélkül.

Bellinger kijelentését Genfben tette, miközben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Európában volt kénytelen szembesülni a CIA-börtönök miatti felháborodással. Bellinger azt mondta, hogy a Guantanamói-öbölben internált foglyokat meglátogathatták a Vöröskereszt képviselői, más helyekhez viszont nem férhettek hozzá a nemzetközi segélyszervezet munkatársai. További részleteket az ügyről nem árult el a főtanácsadó. (BBC)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!