Friss hírek

2005.01.10. 11:32

Magyar perek az Európai Bíróságon

Névhasználat a borvitában, vörös csillag viselése, vámköteles-e külföldön a magyar Suzuki.

BAMA

Négy, úgynevezett magyar ügy vár döntésre az Európai Bíróságon. A perek egyikét az olasz állam és egy tartomány kezdeményezte a borvitában, mégpedig azért, hogy töröljék el a „Tokaji” névhasználatot tiltó uniós szabályozást. Bár végleges döntés még nincs, a bíróság főtanácsnokának tavalyi állásfoglalása gyakorlatilag elutasítja az olaszok kérelmét.

Egy második uniós döntésre váró ügyben a Fővárosi Bíróság kért uniós állásfoglalást. Arról a büntetőeljárásról van szó, ami a Munkáspárt alelnöke, Vajnai Attila ellen indult a vörös csillag viselése miatt. A szakértők szerint egyébként erre problémára nem terjed ki a közösségi jog hatálya.

A másik két per egyikében az a kérdés, hogy Görögország róhatott-e ki vámot a magyar Suzukikra arra való hivatkozással, hogy valójában Japán termékről van szó, míg a negyedik perben az Európai Bíróság döntheti el egy hazai cég, valamint egy magánszemély vitáját egy szerződés értelmezéséről.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!