Friss hírek

2004.11.11. 13:22

Nagyobb odafigyelést várnak a városok az EU-tól

Az Európai Unió lakosainak 75 százaléka városokban él, itt termelik a javak döntő hányadát, ezért meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a városok és régiók támogatása közt - mondta Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes a Városfejlesztés sikertényezői az Európai Unióban című konferencián tartott megnyitó beszédében.

BAMA

Európa fővárosai nagyobb figyelmet várnak el az uniótól és a nemzeti kormányoktól a városok problémái iránt – fogalmazott Szolnoki Andrea a városfejlesztési konferencián. Leszögezte Budapest szeretné elérni, hogy a 2007-től kezdődő új pénzügyi időszakban a Strukturális Alapok és a regionális operatív programok is súlyuknak megfelelően kezeljék a városok gondjait.

A magyar lakosok kétharmada, 6,4 millió ember városokban él, Budapest pedig egyértelműen Magyarország gazdasági motorja. Hasonló a helyzet az Európai Unióban is, ahol a lakosság 75 százaléka városlakó. A kérdés csak az: Európa hajlandó-e pénzügypolitikájában is elismerni ezt a tényt. A tét nem kicsi: közel 340 milliárd euró elosztásáról van szó – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes, leszögezve: meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a városok és régiók támogatása között.

Budapest az elmúlt 14 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül - emlékeztetett. Mára elmondhatjuk, hogy Budapest nyitott, sokszínű európai világvárossá vált, ahol otthon érezheti magát mindenki, bárhol is született, és bármilyen is a nemzetisége. Budapest befogadó város; igaz ez a bevándorlási-, gazdaság- és szociálpolitikára, illetve a külföldről érkező tapasztalatok befogadásának képességére is - tette hozzá Szolnoki Andrea annak kapcsán, hogy a konferencián a meghívott szakértők Finnország példájának bemutatásával elemezték az európai város- és régiófejlesztés prioritásait.

A konferencián Tatu Laurila projektvezető a Helsinki fővárosi régió (Helsinki Metropolitan Region) új innovációs stratégiájáról, Kari Löytty üzletfejlesztési vezető a dél-finnországi Tampere régió sikertényezőiről, valamint az e-Tampere projektről tartott előadást. A konferenciát a Fővárosi Önkormányzat, illetve a Finnagora, a Magyarországon működő finn kulturális, tudományos és gazdasági központ szervezte.


 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!