Friss hírek

2004.11.25. 14:35

A V4-ek agrárminisztereinek találkozója Budapesten

A visegrádi négyek közötti együttműködés folyamatos és rendszeres és a továbbiakban is az marad - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten a V4-ek agrárminisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón.

BAMA

A visegrádi országok mezőgazdasági miniszterei, illetve azok képviselői a Foodapest Nemzetközi Élelmiszeripari Szakkiállításon  találkoztak a kőbányai vásárvárosban.

A V4-ek megbízottai a konferencián az uniós csatlakozás ágazati  tapasztalatairól, a készülő 2007-2013 közötti uniós költségvetés  agrárkihatásairól, valamint a tervezett cukorpiaci rendtartási  reformról tárgyaltak.

Pásztohy András, az FVM politikai államtitkára - aki szintén  részt vett a megbeszéléseken - a tárgyalásokat összegezve elmondta: a visegrádi négyek megállapították, hogy az uniós  csatlakozás tapasztalatai valamennyi országban kedvezőek és  elkezdődtek a területalapú támogatások kifizetései is. Emellett  mindenhol elkezdték folyósítani a strukturális alapokból származó  forrásokat. 

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a források  kifizetését a gazdálkodóknak minden országban gyorsítani kell. A 2007-2013 közötti uniós költségvetés agrárkihatásairól az volt  a vélemény, hogy az várhatóan egységes agrár- és vidékfejlesztési  alap létrehozásával jár majd, továbbá bővülni fognak a  vidékfejlesztésre fordítható pénzek, és csökkennek a közvetlenül a  termeléshez kötött támogatások. 

Ennek eredményeként a V4-ek szerint a termelői szervezetek  erősítését kell célul kitűzni, annak érdekében, hogy a forráshoz  jutás a gazdálkodók számára könnyebb legyen az új költségvetési  időszakban is.

A cukorrendtartás reformjáról az az álláspont alakult ki, hogy a  reform jövő évi kezdetét 2006-ra kellene kitolni, és azt  folyamatosan 2008-ig kellene bevezetni. A találkozó résztvevői egyetértettek abban is, hogy az  esetleges, tervezett árcsökkentést a gazdálkodók számára teljes  mértékben kompenzálni kell. 

Úgy vélték: nem fogadható el az a jelenlegi uniós álláspont sem,  hogy az országok között a cukorkvóta adásvételét lehetővé tennék. A szlovák államtitkár szerint az unióhoz most csatlakozott  országok még nem teljes jogú tagjai az uniónak, mivel annak  metódusait még csak most tanulják. 

A V4-ek agrártárcáinak megbízottai szolidaritásukról  biztosították Szlovákiát a Tátrai Nemzeti Parkban történt viharkárok  miatt. Németh Imre konkrét magyar segítséget is kilátásba helyezett,  amennyiben Szlovákiában szaporítóanyagra vagy szakmai segítségre  volna szükség.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!