kivitelezhető megoldások

2021.06.05. 09:33

Egyszerű praktikák, amikkel kevesebb lesz a vízszámla

Egy háztartásban sajnos a számlák minden hónapban befutnak, nem sok esélyünk van annak elkerülésére, de nem mindegy, mennyit kell fizetni.

Happy family mother housewife and children in the laundry load a washing machine

Forrás: Shutterstock

Fotó: Evgeny Atamanenko

Ám azért bárki tehet valamit, hogy kevesebb legyen a fizetnivalója. A mindmegette.hu 10 pofonegyszerű tippel segít, amivel a vízdíj határozottan csökkenthető.

Kézzel vagy géppel?

Ha saját magad mosogatod el, akkor azt ne folyó vízben tedd, mert közben rengeteg vizet elpazarolsz. Jó tudni azt is, ha a csap folyatása helyett külön mosó- és külön öblítővizet használsz, akkor azzal nagyjából ugyanannyi vizet fogyasztasz, mint egy hatékony, környezetkímélő mosogatógép, vagyis nagyjából 9 litert. Viszont ha nagy a család, és naponta többször is szükség van a mosogatásra, lehet, hogy érdemes beruházni egy víztakarékos mosogatógépre.

Zuhanyozz rövidebb ideig!

Tény, hogy a tusolással még mindig kevesebb vizet fogyasztasz, mint ha kádban fürdenél, de így is percenként akár 20 liter vizet engedhetsz le a lefolyón. Tovább takarékoskodhatsz viszont egyrészt a gyorsabb mosakodással, másrészt azzal, ha szappanozás közben elzárod a vizet. Ma már kaphatók olyan zuhanyfejek, amelyekkel ez csak egy gombnyomás!

Mi a szösz az a perlátor?

A zuhany- vagy mosdócsap belsejébe szerelt vízsugár-szabályozó lényege, hogy a vízcseppeket levegővel keveri, így az átfolyás és a vízmennyiség érzete nem változik, a vízfogyasztás mégis csökken. Nem kerül sokba, és szakember bevonása nélkül is felrakható a csaptelepre.

Használd tudatosan!

Szereltess fel vízórát, és rendszeresen ellenőrizd! Ha látod, mennyit fogyaszt egy nap, az már önmagában spórolásra késztet, így talán legközelebb eszedbe jut, hogy ne folyasd feleslegesen a vizet kéz- és fogmosás vagy a hagyományos kézi borotva használata közben!

Hasznosítsd újra!

Ne öntsd ki a tészta főzővizét! Egy keveset felhasználhatsz belőle a szósz lazításához, az ugyanis a benne lévő keményítőnek köszönhetően krémesebb lesz, és könnyebben megtapad a tésztán. A többit tedd félre: kelt tésztákhoz, de akár viráglocsoláshoz is kiváló!

Javíttasd meg a csöpögő csapot!

Sokan figyelmen kívül hagyják ezt a problémát, pedig egy átlagos háztartásban akár 15 liter víz is elfolyhat így hetente. Mindig alaposan zárd el a szanitereket, és mihamarabb hívj szerelőt, ha csöpög a víz a csapból vagy a vécétartályból!

Csak a tele gépet indítsd el!

A mosogató- és a mosógépet is csak akkor kapcsold be, ha már tele van! Utóbbit sokan nem merik megtömni, pedig egy átlagos dobbal rendelkező mosógépbe 5 kg ruha gond nélkül belefér. Ez pedig nagyjából egy négytagú család egész heti fehérneműadagja! A kevésbé szennyezett ruhákhoz használd az úgynevezett gyors mosás programot. Ilyenkor a készülék kevesebb vizet fogyaszt, tehát a mosás jóval kifizetődőbb.

Takarékos vécéöblítő

A panellakásokban gyakran nehéz kialakítani kettős vízöblítő rendszerű tartályt, amellyel szabályozható a lefolyó víz mennyisége. Ugyanakkor a hagyományos, húzókaros tartályok közül is választhatsz víztakarékos változatot: ez rugós elzárású öblítőrendszerének köszönhetően biztosítja, hogy ha elengeded a kart, az rögtön eldugaszolja a víz útját. Így 0,5 litertől 10 literig tetszőleges mennyiségű vízzel öblítheted le a vécét.

Nem mindegy, hogyan!

Ha hosszasan kell folyatnod a csapot, a zuhanyt, hogy kellemesen meleg vizet kapj a fürdéshez, az a melegvíz-csövek szigetelésének hiányára is utalhat. Ezzel pedig rengeteg vizet és energiát elpazarolsz! Érdemes megjavíttatni a szigetelést, de az is jó megoldás, ha az így kifolyt vizet felfogod egy vödörben, és aztán locsolásra, felmosásra használod fel.

Gyűjtsd össze az esővizet!

Ha kertes házban élsz, mindenképpen ajánlott így tenned, főleg, ha a vezetékes vízből öntözöd a növényeket. Keresd meg a ház legkönnyebben hozzáférhető, illetve a legnagyobb tetőrészhez tartozó ereszcsatornáját, és vezesd az esővizet egy hordóba!

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!