Szeretetteljes összefogás

2021.03.02. 10:00

Tartós élelmiszert gyűjtenek vasárnaptól a katolikus templomokban

Tartós élelmiszert gyűjtenek vasárnaptól egy héten keresztül a katolikus templomokban; a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erről szóló körlevelét vasárnap országszerte felolvassák a szentmiséken – tájékoztatott az MKPK sajtószolgálata hétfőn.

Főegyházmegyei Karitász Központ munkatársa segélycsomagot állít össze az intézményben 2020. április 30-án. Az Egri Fõegyházmegyei Karitász a válsághelyzetben önkéntesek bevonásával 50 településen segít a fõegyházmegye területén (Borsod, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye K-i része), az egri központban összeállított csomagokat (szájmaszkok, kézfertõtlenítõk, mosószerek, tartósélelmiszerek) Pétervásárára viszik, ahol nagycsaládosok és egyedülálló idõsek kapják azokat meg.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A körlevélben felidézték: a szokásos nagyböjti élelmiszergyűjtést tavaly a koronavírus-járvány és a templomok bezárása miatt csak részben tudta megvalósítani az egyház.

Idén újra meghirdetik a gyűjtést, és arra biztatják a híveket, hogy tartósélelmiszer-felajánlásukat a vasárnapi szentmiséken és az azt követő hétköznapokon, március 7-től 14-ig vigyék el a templomokba és tegyék az erre kijelölt helyre.

Kitértek arra: a világjárvány következményeként családok kerültek nehéz helyzetbe, akiknek a Katolikus Karitász, a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete igyekezett segítő kezet nyújtani. A szervezet munkatársai, önkéntesei és alkalmi segítői bekopogtak a családok, az idősek ajtaján és segítettek abban és úgy, amire éppen szükség volt. „Gondoskodás indult el a bátrak lelkéből, ami egy nagy, szeretetteljes összefogássá vált” – fogalmaztak.

Ennek a szeretetnek a jele az a nagyböjti alamizsna is, amit a szokásos módon, a Katolikus Karitász munkatársai juttatnak majd el a családokhoz.

Úgy fogalmaztak: „sajnos még nincs vége a járványveszélynek, de a templomainkban megtalálhatjuk a személyes találkozást az Úrral, ami reményt, erőt és bátorságot ad nekünk. Tanúságtételünkben most a hit, remény, szeretet sorrendje megfordul: a szolgáló szeretettel erősítjük a gondviselésben való reményt, ami feléleszti az emberekben az Istenben való hitet, aki szeret bennünket és megszabadít a világjárványtól” – olvasható az MKPK körlevelében.

A világjárvány olyan, mint a keresztút, amelynek minden állomása nehéz mind testileg, mind lelkileg. Ahogy Jézus keresztútja mellett ott álltak azok az emberek, akik segítették, akikkel megoszthatta testi-lelki terhét, ugyanúgy állnak egy éve „a vírusveszély keresztútja mellett” orvosok, ápolók, mentősök, egészségügyi dolgozók, a karitász munkatársai és még sok névtelen segítő – írták, hozzátéve, „segítő adományainkkal mi is csatlakozhatunk ezen hősök csapatához”.

Borítókép: Főegyházmegyei Karitász Központ munkatársa segélycsomagot állít össze az intézményben 2020. április 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!