tempura tésztában

2020.05.03. 09:05

Ha már unja a hagyományos panírt, készítse így a csirkefalatkákat!

Van pár olyan „aduász” étel, amit mindenki szeret, akárhogy legyen is elkészítve. Ilyen étel például a csirkefalatka – amire, legyen akár sütve, rántva vagy grillezve -, boldogan ugrik rá az egész család.

Déri Szilvi, vagyis Házisáfrány most egy mennyei, ropogós és izgalmas panírt mutatott a mindmegette.hu oldalán.

„Gyakran készítek a gyerekeknek rántott csirkefalatokat vacsorára, és van, hogy parmezánt reszelek a panírba, hogy attól még finomabb legyen” – írja. „De millió más módon elkészítve is szeretem. Megboldogult nagyikám azonban időnként sörtésztában sütötte, és bevallom, az ő, kissé puha és jellegtelen tésztájáért sosem voltam oda. Ezért volt az, hogy amikor életemben először próbáltam ki a japánok sörtésztához hasonló, híres »bundáját«, a tempurát, kicsit féltem a végeredménytől, mint később kiderült, teljesen alaptalanul! A tempura ugyanis mennyei, ropogós és izgalmas bundát ad a csirkének, de csodásan feldobja a zöldségeket vagy rákot is, ha épp ahhoz van kedvünk” – teszi hozzá a szakácsnő.

Két dolog van csak, amire ügyelni kell az elkészítésnél – figyelmeztet. Egyrészt a recept jeges vizet ír, és ezt vehetjük annyira szó szerint, hogy betehetjük a vizet akár jégkockák formájában egy turmixgépbe is, és készíthetjük úgy, az sem számít majd túl hidegnek! Fontos továbbá az, hogy a jéghideg tésztát azonnal, igazán forró olajba tegyük, mert ettől lesz a végeredmény valóban ropogós.

A csirkefalatkák mellé többféle szószt is kínálhatunk
Fotó: Shutterstock

A kész csirkecsíkokat lehet szójaszószos mártásba mártogatni, de ha másra vágynánk, egy kis csípős majonéz vagy ketchup is remekül illik hozzá.

Íme, a recept:

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell

olaj a sütéshez

A tempura tésztához:

10 dkg finomliszt

1 db tojás

2 dl jéghideg víz

1 tk szódabikarbóna

2 ek étkezési keményítő

2 g só

A szószhoz:

1 ek víz

1 ek cukor

2,5 ek szójaszósz

2,5 ek citromlé

Elkészítés

  • Vágja a csirkét falatnyi csíkokra és sózza meg!
  • Keverje a liszthez a szódabikarbónát, sót és keményítőt. Szitálja az egészet át.
  • Külön tálba üsse bele a tojást és verje kissé fel.
  • Keverje mellé a lehető leghidegebb, jeges vizet.
  • Addja hozzá a liszt harmadát, és keverje gyorsan villával át, majd lassan öntse bele a liszt maradékát. Ne keverje túl! Nem baj, ha kissé csomós marad. Ha túlkeveri, az eredmény nem lesz ropogós.
  • Hevítse az olajat 170 fokra.
  • A csirkecsíkokat szárítgassa meg papírtörlőn.
  • Mártsa a csirkecsíkokat a tésztába és tegye őket az olajba. Nem szabad, hogy az olaj kihűljön, így csak néhány darabot süssön egyszerre.
  • Süsse aranybarnára, ez az olajtól függően 3-6 perc lehet, de félidőben óvatosan forgassa őket meg.
  • Szűrővel szedje ki a falatkákat, csöpögtesse őket alaposan le, és tegye szalvétára, hogy magába szívja a maradék olajat.
  • A tengeri herkentyűket vagy zöldségeket kissé melegebb olajban süsse, rövidebb ideig.
  • Oldja fel a cukrot a szószhoz a vízben. Ehhez érdemes a vizet kissé felmelegíteni. Adja hozzá a szójaszószt és a citromlevet. Tehet bele még vékonyra vágott újhagymát vagy kevés snidlinget.
  • Tálalja a tempurát azonnal, forrón!
  • Ezek is érdekelhetik