enyhe tél

2018.02.05. 10:22

Úgy néz ki, át kell írni az idei pollennaptárat

Elég csak hozzáérni a mogyoróághoz, máris hullani kezd az apró virágpor a kellemes napsütésben. Ez pedig azt jelenti, hogy idén szinte minden eddiginél korábban kezdődhet meg a pollenszezon.

Szokatlan, hogy már január végén a hóvirág, az aranyvessző, az illatos hunyor mellett kivirágzott a mogyoró is. Ez pedig rossz hír az allergiásoknak, mert azt is jelentheti, hogy idén különösen korán kezdődhet a pollenszezon – olvasható a bama.hu oldalán.

A portál megírta, hogy a szakértők is csak találgatnak, hogy a szinte fagymentes ősz és a különlegesen enyhe tél hogyan alakítja át a pollennaptárt. Már most megnőtt a levegőben a pollenkoncentráció a mogyoró és az égerfa virágzásával, azonban a szakértők sem tudnak semmi biztosat állítani az allergiás tüneteket okozó pollenek további megjelenéséről.

A bizonytalanságot elsősorban a meleg ősz okozza, amelynek során szinte nem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet. A fagy elmaradása miatt pedig kiszámíthatatlan a különböző növények életritmusa. A mogyoró és az éger után a szilfa, a nyárfa és a juharfa pollenje következik a sorban a súlyos szénanáthát okozó kőris és a nyír virágporának társaságában. A polleninvázió pontos időpontja azonban idén sokkal bizonytalanabb, mint bármikor korábban.

A rendelőkben egyelőre az influenzaszerű tünetekkel, illetve a felsőlégúti problémákkal jelentkező betegek vannak többségben. A háziorvosok elmondták, a fűtési szezon elején jelentkeztek allergiás panaszokkal a páciensek, a házipor és a poratka okozta problémák miatt. Egyelőre nem okozott komolyabb panaszt a mogyoró virágpora.

Ha a következő hetek időjárásában nem következik be erős változás – tartósabb lehűlés, csapadék – a további fák virágzása is jóval előbb várható, ami együtt járhat az allergiaszezon robbanásszerű megjelenésével.

Ha nem kezelik, asztma lehet a vége

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság fele érintett az allergia valamilyen típusával, és e tekintetben az sem ad okot derűlátásra, hogy a kórkép egyre fiatalabb korban jelentkezik. A korai panaszokra azért is figyelni kell, mert az allergia magától nem múlik el, a kezeletlen betegségből pedig könnyen alakulhat ki idővel asztma.

Borítókép: Illusztráció / Az allergia sokak életét keserítheti meg

Mladen Mitrinovic / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik