fontos a tájékozódás

2018.02.05. 13:04

Sokba kerülhet a kényelmes hitel

Az Magyar Nemzeti Bank figyelmeztet, hogy drága lehet a gyorskölcsönökhöz kapcsolt kényelmi szolgáltatás, késedelem, hosszabbítás díja.

Forrás: Shutterstock

Magyar Nemzeti Bank (MNB) felhívja a figyelmet, hogy a gyorskölcsönök olyan személyi kölcsönök, amelyek átmeneti fizetési problémák esetére vagy vásárlási igény kielégítésére szolgálnak, kis összegűek, akár rövid futamidejűek. Kezes, ingatlanfedezet, sőt esetleg az ügyfél jövedelmeinek előzetes vizsgálata nélkül is igényelhetők. A gyorskölcsönöknek a felvett tőkén felül visszafizetendő kamatát és a hitelhez kötődő egyéb költségeit jogszabály alapján az érintett piaci szereplők a teljes hiteldíj-mutatóban (THM) jelzik. A személyi kölcsönök éves THM-je nem lehet magasabb, mint a jegybanki alapkamat, plusz 24 százalék. Ennek mértéke jelenleg 24,9 százalék – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői, MTI-nek küldött közleményében..

Az MNB felhívta a kiemelte, hogy nem részei ennek a THM-nek azok a további – akár többféle jogcímen felszámított – egyenként több ezer forintnyi költségek, amit az ügyfélnek több pénzügyi intézménynél akkor kell fizetnie, ha megcsúszik a törlesztőrészlettel, nem a szerződés szerint teljesít. Ilyen lehet a fizetendő (a személyi kölcsönök THM-plafonját meg nem haladható) késedelmi kamat, az ezen felüli késedelmi, behajtási és felmondási díj, illetve a (fizetésre felszólító) személyes kilátogatás vagy levelek költsége.

Szintén nem tartalmazza a THM, ha az ügyfél menet közben meghosszabbítja (prolongálja) törlesztési futamidejét, például mert nem áll rendelkezésére a megfizetendő összeg. A prolongálási díj – hitelösszegtől és futamidőtől függően – több ezer vagy tízezer forintra is rúghat. A THM körén kívül eső szolgáltatások futamidő alatt történő felmondása is jelentős többletköltséggel járhat.

Szintén nem számítják bele a THM-be a kényelmi szolgáltatások, így gyorsított hitelbírálatot, lakásban történő szerződéskötést és törlesztést. Ezek együttes igénylésével viszont a hitel teljes visszafizetendő összege akár az igényelt kölcsön kétszeresére is hízhat. Célszerű ezért előzetesen rákérdezni ezekre a költségekre, és megfontolni, hogy valóban szükség van-e igénybevételükre – figyelmeztet az MNB.

A fogyasztóknak szerződéskötés előtt érdemes az MNB honlapján elérhető, valamennyi hazai hitelajánlatot tartalmazó hitel- és lízingválasztó programja segítségével dönteni, hogy milyen típusú személyi kölcsönt vesznek fel. Ezután érdemes legalább 3 pénzügyi intézmény konstrukciójának konkrét szerződéses feltételeit áttanulmányozni.

Borítókép: Illusztráció

tommaso79 / Shutterstock.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!