a műholdak szerint

2021.05.10. 11:55

Tovább nőtt az erdőirtás az Amazonas-medencében

Címkék#erdőirtás

Az elmúlt öt év áprilisai közül az ideiben volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében. Az adatokat két héttel azután hozták nyilvánosságra, hogy Jair Bolsonaro államfő ígéretet tett arra, kormánya nagyobb energiát és forrásokat fordít az erdőpusztítás csökkentésére.

Brazilian farmer Helio Lombardo Do Santos and a dog walk through a burnt area of the Amazon rainforest, near Porto Velho, Rondonia state, Brazil, on August 26, 2019. - Hundreds of new fires have flared up in the Amazon in Brazil, data showed Monday, even as military aircraft dumped water over hard-hit areas and G7 nations pledged to help combat the blazes. Smoke choked Port Velho city and forced the closure of the airport for nearly two hours as fires raged in the northwestern state of Rondonia where fire-fighting efforts are concentrated, amid a growing global uproar and a diplomatic spat between France and Brazil. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Carl De Souza

Az erdőirtás 43 százalékkal nőtt 2020 áprilisához képest és elérte az 581 négyzetkilométert a kormány Deter műholdas adatokra alapuló megfigyelő rendszerének előzetes adatai szerint.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére két hete megrendezett klímacsúcson Bolsonaro hangnemet váltott az Amazonas térségének megőrzéséről és hajlandóságának adott hangot az erdőirtás megfékezésére, sok bírálója azonban kétkedésének adott hangot szavai hitelességét illetően.

Környezetvédelmi minisztere korábban tárgyalásokat kezdett Joe Biden amerikai elnök kormányával és nemzetközi pénzügyi támogatást kért az erdőirtás hatékony feltartóztatásához. Egymilliárd dollárnyi külföldi támogatást kért ahhoz, hogy a brazil kormány az erdőirtást egy év alatt 30-40 százalékkal csökkenteni tudja.

2019 januári hivatalba lépése óta Bolsonaro befolyásos agrárüzleti érdekeltségek oldalára állt, támadta a környezetvédelmi aktivistákat, és külpolitikájában Donald Trump korábbi elnökhöz igazodott. Eközben a világ legnagyobb esőerdőjében, az Amazonas környékén folyó erdőirtás 2008 óta a legnagyobb szintre emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!