hazatérne Amerikából

2019.09.05. 21:42

Az őslakosoknak adná vagyonát Köpcös, a mexikói drogbáró

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök csütörtökön üdvözölte az Egyesült Államokban életfogytiglanra ítélt, Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán mexikói drogbárónak azt az állítólagos kezdeményezését, hogy a mexikói bennszülött közösségeknek adja vagyonát.

„Ha úgy van, ahogy a médiumokban szerepelt, van egy ügyvéd, aki kifejezésre juttatta Guzmán Loerának azt a szándékát, hogy a vagyonát a mexikói bennszülött közösségek között osszák szét. Én ezt helyesnek látom, üdvözlöm” – mondta sajtótájékoztatóján López Obrador az elnöki palotában. A mexikói elnök ezenkívül jelezte azt is, hogy már elkezdődött az a folyamat, amelynek célja, hogy visszajuttassanak Mexikóba mindent, amit mexikói bűnözőktől vagy feltételezett mexikói bűnözőktől foglaltak le az Egyesült Államokban.

A Köpcös egyik ügyvédje, José Luis González Meza szerdán közölte: azon kívül, hogy megpróbálják elérni, hogy védence visszajuthasson Mexikóba, szeretnék, ha visszakerülne az a pénz, amelyet állításuk szerint az amerikai kormány megpróbál elkobozni tőlük.

A Sinaloa nevű drogkartell egykori vezetőjét július 17-én életfogytig és további 30 évig tartó börtönbüntetésre ítélte egy New York-i szövetségi bíró, aki bűnösnek találta őt az ellene felhozott 10 vádban, köztük bűnszövetkezetben való részvételben és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos pontokban.

Védője szerint Guzmán azt mondta telefonon az anyjának és testvéreinek: tudomása van arról, hogy az Egyesült Államok a javainak részét képező 14 milliárd dollárt (több mint 4181 milliárd forintot) akar tőle elvenni, ezért azt szeretné, ha a pénzt az őshonos népeknek adnák.

A Köpcös azt mondta, hogy a pénz „nem az Egyesült Államoké, hanem a mexikói kormányé, és hogy ő teljes mértékben egyetért azzal, hogy a pénz Mexikóba kerüljön vissza, és azt kéri López Obrador elnöktől, hogy ezt a pénzt adják oda a bennszülött közösségeknek” – mondta González Meza egy sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!