Egészség

2007.04.10. 09:53

A horkolást kezeltetni kell

A horkolás világszerte emberek millióit érintő jelenség. A betegek, s a velük egy családban élők egyaránt szenvednek tőle. Érdemes azonban figyelmet fordítanunk a probléma megoldására, mivel a horkolás súlyos betegségeket is jelezhet.

www.orvostkeresek.hu

A The National Sleep Foundation (NSF) egyesület adatai alapján háromból egy amerikai lakos rendszeresen, 37 millió pedig alkalmanként horkol. A 30 és 60 év közötti férfiak 40 százalékánál, az azonos korcsoportú nők 30 százalékánál figyelhető meg a probléma jelentkezése.

A horkolást bizonyos esetekben alvási apnoe is előidézheti. A betegség hatására az egyének légzése alvás közben néhány másodpercre leáll. A rendellenesség közrejátszhat a magas vérnyomás kialakulásában, de akár stroke-hoz is vezethet.

Az átlagember számára valójában nehéz különbséget tenni a horkolás és a légzéskimaradással járó alvási apnoe közt. Emiatt pedig mindenki, akár csak alkalmanként horkol, felkereshetné háziorvosát a jelenség mélyebb okainak feltárására.

A legtöbb ember számára azonban a horkolás nem jelent fokozott egészségügyi kockázatot, habár a nyugtalan alvás következtében nappal jelentkezhet fejfájás, fáradtság, koncentrációs problémák. A partner számára sem biztosított a nyugodt alvás, őt is hasonló tünetek kísérhetik napközben.

A horkolást a légutak részleges elzáródása okozza. A zaj a szájüreg hátsó részéből ered, ahol a nyelv, a nyelvcsap, a torok felső része, s a lágy íny találkozik. Ezen részek összetapadása és a vibráció együttesen működteti a horkolás motorját.

A horkolás leggyakoribb okai a túlsúly, az allergiák, vagy megfázás által keletkezett orrdugulás, alkohol, vagy nyugtató szerek, melyek ellazítják a légutakat, vagy anatómiai eltérések.

A kezelés minden esetben a kiváltó ok függvénye. Anatómiai eltérés, megnagyobbodott mandulák, vagy orrsövényferdülés esetén műtét indokolt. Egyéb esetekben életmódbeli változtatásokra van szükség, melyek lehetnek fogyás, az alkohol, nyugtatók elhagyása, sportolás. A túlsúlytól való megszabadulás elsődleges szempont, általa ugyanis szűkülnek a légutak. A dohányzás abbahagyása szintén javíthat állapotunkon.

A hátonfekvés elkerülése sok esetben megoldást hozhat. Végső esetben elhelyezhetünk egy teniszlabdát a hálóruhánk hátuljában, hogy biztosan ne forduljunk a hátunkra az éjszaka közepén.

Az allergia miatt létrejött orrdugulást a betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek segíthetnek megszüntetni, noha előfordulhat épp ez okból létrejövő horkolás, hiszen az antihisztaminok nyugtató hatással bírnak.

Léteznek speciálisan a horkolás megszüntetésére kifejlesztett, a szájba helyezhető eszközök, melyek a nyelv mozgásának megakadályozásával gátolják a horkolást. Ezek fejlesztése folyamatosan történik, napról-napra jelennek meg újabb eszközök.

Amennyiben a horkolás oka alvási apnoe, CPAP használata indokolt. A készülék orrmaszkon kersztül folyamatos pozitív légúti nyomást létesít a légutakban, ily módon szünteti meg a horkolás okát, a légút akadályozottságát.

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Fül-orr-gégeközpontban.
web: www.fulorrgegekozpont.hu
email: [email protected]
tel: 06 30 6319309

A hír alapjául a „Snoring Haunts Millions of Americans” cikk szolgált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!