Egészség

2007.03.11. 14:53

A globális felmelegedés fenyegeti egészségünket

A globális felmelegedés nem csak a Föld ökológiai egyensúlyát veszélyezteti, de egészségünk védelme szempontjából is számos kockázattal kell szembenéznünk.

www.orvostkeresek.hu

Tudósok, kutatók csoportjai évek óta igyekeznek figyelmünket felhívni a káros gázok növekvő kibocsátásának veszélyeire. Az üvegházhatás hatásai várhatóan még hosszú évekig érezhetőek lesznek, attól függetlenül, hogy a légköri szennyeződések mértéke csökken-e.

Az Intergovernmental Panel on Climate Change of the United Nations szervezet szerint a globális felmelegedés megközelítőleg 1950-től zajló folyamatát egyértelműen a káros gázok kibocsátása indította el és fokozza napjainkban is. A következményekkel, az emberi életeket is veszélyeztető hőhullámokkal, felmelegedéssel, növekvő szárazsággal, a tengerek szintjének emelkedésével, áradásokkal és az erős viharokkal pedig számolnunk kell.

A környezeti változások egészségi állapotunkat is megviselhetik. Az áradások rendszeres velejárója az ivóvíz szennyezettsége, mely fertőző betegségek terjedéséhez vezethet.

Az egyre gyakoribbá és hosszabbá váló szárazság növeli az éhezéssel súlytott területek nagyságát, s az élet teljes megszűnéséhez vezethet a különösen kritikus részeken, például Afrika egyes területein.

A klíma felmelegedése az állatvilág szerkezetében is változásokat okoz. Bizonyos melegkedvelő fajok, így például a moszkítók száma növekedhet. Ezzel együtt terjedhetnek el az általuk okozott, igen súlyos betegségek úgy, mint a malária, a trópusi náthaláz, sárgaláz és afrikai álomkór. A következmények már napjainkban is jelentkeznek, ugyanis megfigyelhető ezen betegségek terjedése olyan területeken, ahol korábban egyaránt nem volt jellemző.

Az Egyesült Államok országaiban is megfigyelhető, hogy bizonyos kullancs, moszkító, vagy egyéb, betegségeket hordozó rovarfajok ismét felbukkanak olyan területeken, amelyek korábban túl hidegnek bizonyultak túlélésükhöz.

A növekvő légszennyezettség ezzel együtt várhatóan a légúti-, szív- és érrendszeri betegségektől szenvedők számának emelkedését okozza. A felmelegedés ideális körülményeket teremt a pollen és a penészgomba fokozott terjedéséhez.

A negatív következmények kezelésének, csökkentésének egyik lépése a fejlődő országok egészségügyi ellátásának fejlesztése. A klímaváltozás ugyanis leginkább azokat a területeket érinti, melyek egyértelműen nem rendelkeznek kellő felszereltséggel a probléma kezeléséhez.

Természetesen a változások csakis összefogások mentén valósulhatnak meg. A természetes energiaforrások előtérbe helyezésével, a környezeti szennyezések csökkentésével a súlyos következmények mérsékelhetők.

A hír alapjául a „Global Warming Poses Health Threats” cikk szolgált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!