Egészség

2006.12.07. 16:59

Téli bőrápolás 5 lépésben

A téli időjárás nemcsak szervezetünket viseli meg a különböző vírusok fokozott jelenlétével, de bőrünk számára is nagy megterhelést jelent. Sokak számára ismerős jelenség a hideg, sokszor csípős levegő vagy szél hatására kiszáradt, berepedezett bőr látványa. A leggyakoribb esetekben ez főként kezünkön és arcunkon jeletkezik, nézzük, mit tehetünk ellene.

www.orvostkeresek.hu

Hideg téli estéken bizony kellemes kikapcsolódást nyújt egy habos, forró kád vízben eltöltött, hosszas fürdőzés. A valóság azonban az, hogy ami lelkünknek jól esik, azt bőrünk sínyli meg. A forró víz ugyanis nagymértékben csökkenti bőrünk hidratáltságát, így ajánlatosabb inkább egy közepes hőmérsékletű vízben végzett gyors zuhanyozást választanunk.

A hidratáló krémekkel kapcsolatban fontos tudnunk, hogy a bőrünk felszínén található nedvességet képesek magukba zárni, így ha nedves bőrre visszük fel, hatásuk fokozható. Érdemes tehát nem túl alaposan szárítkoznunk zuhanyzás után, s azonnal testápoló krémet használnunk.

Nyáron, a magasabb páratartalom következtében bőrünk több nedvességet tud magába zárni a levegőből. Azonban amint a hőmérő higanyszála süllyedni kezd, úgy csökken a levegő páratartalma is. A helyzetet tovább rontja, hogy a fűtés hatására a lakásban is jóval szárazabbá válik a levegő. Éppen ezért érdemes otthonunkat párologtató készülékkel felszerelnünk.

Belsőleg is fontos bőrünk hidratáltságáról gondoskodunk. Ennek érdkében fogyasszunk napi 1,5-2 liter folyadékot, lehetőleg víz formájában.

Amennyiben erőfeszítéseink sorra hiábavalónak bizonyulnak, fordítsunk egy kis figyelmet a tusfürdőre, kézmosó folyadékra, vagy szappanra, melyet rendszeresen használunk. Elképzelhető, hogy érdemesebb lenne egy nagyobb hidratáltságot biztosító, esetleg testápolóval kiegészített termékre váltanunk. Lehetőség szerint részesítsük előnyben az illatanyagot nem tartalmazó készítményeket, ezek ritkább esetben okozhatnak irritációt.

Ügyeljünk táplálkozási szokásainkra. A citrusfélék, a csokoládé, paradicsom és vanília tartalmú ételek bizonyos esetekben fokozhatják a viszketéssel, égő érzéssel járó tüneteket. Érdemes a fenti élelmiszereket felváltva egy időre kiiktatnunk étrendünkből, s így ellenőrízhetjük, vajon az okozta-e tüneteinket.

Bőrpoblémáink megoldásában természetesen kérhetjük szakember segítségét, s így biztosan javulást érhetünk el.

A hír alapjául a „Ditch Itchy Winter Skin” cikk szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!