Van a lakásban?

2019.05.27. 12:00

Felrobbanhat a hazánkban is árult hangszóró

A legaggasztóbb, hogy miközben az amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság az összes termék visszahívását és a vevők kártalanítását rendelte el, hazánkban nem tudni semmilyen intézkedésről.

Eddig öt robbanásos esetről számoltak be – személyi sérülés szerencsére a hírek szerint sehol nem történt, csak a környezetben esett kár. Az USA Consumer Product Safety Commission (Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság) olvasható, hogy az ION Audio gyártmányú hangszórók közül többet visszahívnak.

A vevőket vita nélkül, pénzvisszatérítéssel kártalanítani kell.

Egészen pontosan négy, a Sport Express, a Cornerstone, a Cornerstone Glow és a Keystone modellről van szó: a hírek szerint az országban negyvenegyezer darabot hívnak vissza.

Alábbi képünkön a négy közül egy, Magyarországon is árusított termék látható.

ION Cornerstone – egy hazai kereskedés weboldalám

Miért robbannak a hangszórók?

Az ION Audio közölte, hogy töltéskor hidrogéngáz szivároghat a hordozható hangszórók akkumulátorából, ami az eszközt robbanásveszélyessé teszi.

A hidrogéngáz négyszázalékos koncentrációban robbanékonnyá válik. Ez leginkább csak akkor fordulhat elő, ha az akkumulátorokat zárt helyiségben vagy térben töltik. Szakértők szerint az akkumulátor túlterhelése hidrogén-szulfidot eredményezhet: ez a gáz színtelen, nagyon mérgező, gyúlékony és – legalább érzékelhető, mert rothadt tojás szagú.

Az összes visszahívott hangszórót Kínában gyártották.

Mi történt itthon?

Egyelőre nem tudni, hogy a hazánkban is forgalmazott termékeket árusító cégek lépéseket tettek volna a visszahívásra.

Érdemes megnézni, hogy akad-e ilyen holmi az otthonunkban. Célszerű minél előbb biztonságba helyezni, majd a kereskedőhöz fordulni.

Borítóképünk illusztráció, nem a cikkben említett termékeket ábrázolja (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!