Hírek

2007.01.26. 16:47

Amikor a feldühödött kínai varrónő visszavág

Dühében műanyag villákkal és más evőeszközökkel támadott meg négyszáz kínai varrónő egy gyárigazgatót Észak-Romániában. A varrónők már hetek óta sztrájkolnak, mivel 70 ezer forintnak megfelelő fizetésük helyett ennek legalább dupláját kérik. „Állandóan éhesek vagyunk”, „S.O.S.” áll transzparenseiken.

BAMA

A Bákó megyei készruhagyár igazgatója, Sorin Nicolescu nem érti a távol-keletiek lázadását. „A keresetük megfelel a romániai átlagbérnek és messze meghaladja azt, amit hazájukban keresnének. A gond szerintem ott van, hogy bérük után komoly százalékot kell fizetniük annak a kínai munkaközvetítő cégnek, amely megszervezte utazásukat. Ha ők többet keresnek, akkor a cég is több pénzt kap, ez áll a lázadás hátterében” – mondta az egyik romániai napilapnak az igazgató.

Keleti szomszédunk elsősorban a feldolgozóiparban és az építőiparban súlyos munkaerőhiánnyal küzd, mivel a szakképzett, illetve betanított román munkások jó része nyugaton, elsősorban Spanyolországban és Németországban talál munkát. Nem hivatalos adatok szerint a román lakosság csaknem tíz százaléka, mintegy másfél-két millió ember dolgozik külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!