Hírek

2005.11.29. 07:00

Meghal a cégem vezetője, mi lesz velem?

Olvasónk egy betéti társaság kültagja. Ő nem lehet a cégvezető, viszont csak a cég tagjaként számlaképes. A beltag komolyan gyengélkedik. Hogy mentsék meg a társaságot?

BAMA

Ha a beltag meghal, a cég megszűnik - mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Betéti társaság esetében a cég ügyvezetőjének örököse nem örökli a bt-t. A társaságot tehát egy bizonyos adminisztratív (türelmi) idő elteltével a cégbíróság megszünteti. Ez általában fél év szokott lenni. Beltag nélkül nincs betéti társaság. A cégforma pedig azért nem örökölhető, mert az szorosan a beltag személyéhez kötődik. Övé a felelősség és a jog egyaránt.

Az ügyvéd tanácsa: ha a beltag egészségi állapota labilis, helyébe vagy mellé be kell léptetni egy másik ügyvezető igazgatót. Semmi akadálya annak, hogy a céget ketten irányítsák. Ez hasonlít ahhoz, hogy kültagból szintén nem csupán egy, de több is lehet. A betéti társság beltagja személyes közreműködésre köteles a cégben. Halálával ez a közreműködés megszűnik.

Ha a cégnek a beltag elhunyta után adóssága van, akkor azért a kültag felel saját vagyonával. A szakember mindenképpen azt javasolja, hogy az érintettek készüljenek fel az említett helyzetre. Másik lehetőség, hogy még a beltag életében értékesítik a céget. Eladhatják, de át is ruházhatják azt másra. Mindezt feltétlenül ügyvéd segítségével intézzék. Számoljanak az illeték összegével, a közzétételi díjjal és az ügyvédi költséggel. Kötelező ugyanis a cégellenjegyzés, amit ügyvéd szakember hivatott intézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!