Közélet

2016.10.19. 15:06

Támad a nátha

Nagy a zsúfoltság a háziorvosi rendelőkben: leggyakrabban náthával és torokfájással, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszokkal keresik fel a betegek háziorvosukat. A legtöbb páciens a munkaképes, fiatal felnőtt korosztályból érkezik.

Koós Kata

Fotó: BUS CSABA

Az ősz megérkezésével évről évre zsúfoltság tapasztalható a háziorvosi rendelőkben. Jelenleg napi 70–80 beteg érkezik átlagosan a Széchenyi sétányi körzeti rendelőbe – tájékoztatott Dr. Bogárdi Mária, aki immár 23 éve tevékenykedik háziorvosként. Kifejtette: bár a nyár lazább időszak szokott lenni, idén a melegebb hónapokban is nagy volt a rendelő forgalma, így az őszi tömeg nem érte váratlanul az orvosokat.

– Rengeteg a légúti hurut. Azon belül pedig elsősorban a felső légúti hurut: nátha, torokfájás, köhögés. Egyelőre úgy néz ki, szövődmények nélkül jelentkeznek, tehát pár nap alatt végbemegy a gyógyulás gyógyszerrel, vagy akár anélkül is. Mindig akad azonban valamilyen vírusfertőzéses járvány is, mely jelenleg gyomor- és bélrendszeri panaszokkal jár. Utóbbi felettébb kellemetlen tud lenni, hiszen nagyon leveszi a betegeket a lábukról – fogalmazott a háziorvos, aki a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. – Fontos, hogy az alaphigiéniás megkötéseket betartsuk: például gyakran mossunk kezet, és zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk. Emellett fogyasszunk vitaminokat, sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint természetesen öltözzünk rétegesen – közölte.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Dr. Bogárdi Mária
[/caption]

Nem csökken a betegszám

A háziorvos a jövő hónapban sem számít a zsúfoltság csökkenésére. – November elején érkeznek majd az influenza elleni védőoltások. Akkor az oltóanyag beadása miatt várható tömeg: az én körzetemben sokan felveszik. Hozzá kell tenni, én javaslom is. Azt követően pedig kiszámíthatatlan a zsúfoltság, hiszen attól függ, lesz-e influenza járvány vagy sem – közölte.

A gyomor- és bélrendszeri panaszokkal járó betegségek elsődleges gyógyítási módszere a diéta. Hányás, hasmenés esetén fogyasszunk rengeteg folyadékot és kímélő ételeket, mint a pirítós és a sóban, vízben főtt krumpli. A felső légúti hurut esetében pedig sok teát, pihenést és vény nélkül kapható, fertőtlenítő, szopogatós tablettákat, valamint köptető alkalmazását javasolta a háziorvos. Hangsúlyozta azonban, hogy láz és a tünetek elhúzódása esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni az esetleges szövődmények miatt. – Minden felső légúti hurutnak az lehet a következménye, hogy lejjebb csúszik a fertőzés. Szövődmény lehet akár alsó légúti hurut, hörghurut vagy tüdőgyulladás, melyek már feltétlenül orvosi kompetenciába tartoznak – mondta.

Dr. Bogárdi Mária tapasztalatai alapján manapság a legtöbb beteg a fiatal felnőtt korosztályból érkezik. – Jelenleg a munkaképes, fiatal felnőttek a legveszélyeztetettebbek a betegségekkel szemben. Sok most a táppénzesünk – fogalmazott. A doktornő hangsúlyozta: a vírusfertőzéses járvány esetén a legnagyobb odafigyelést természetesen a gyermekek és az idősek igénylik a folyadék- és elektrolit vesztés következtében fellépő esetleges kiszáradás miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!