Közélet

2016.04.21. 16:26

Készülnek a forradalom évfordulójára

Kecskemét Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójának méltó megünneplésére készül Kecskemét. A tervek szerint tudományos konferenciával, a volt ÁVH épületében emlékszoba kialakításával és a színházban ünnepi esttel emlékeznek az októberi forradalomra.

Mihályka Gyula

Fotó: BUS_CSABA

A városházán tartott sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy a napokban írta alá azon pályázatokat, melyek ha sikeresek lesznek, biztosítják a rendezvények pénzügyi hátterét.
A sajtótájékoztatón felidézték, hogy februárban Kenyeres Dénes nemzetőr tábornok, az 1956. Magyar Nemzetőrség Kecskemét parancsnoka, valamint dr. Karácsonyi István, a Pofosz városi elnöke, az 56-os Bajtársi és Baráti Szövetség elnöke kérelemmel fordultak a város vezetéséhez. A javaslatokat is megfogalmazó beadvány az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. jubileumi évfordulója méltó megünneplésére vonatkozott. A kezdeményezést a város vezetése pozitívan fogadta, majd megalakult a városi 1956-os Emlékbizottság, melynek tagja lett Bagó Imre, Buda Ferenc (Kossuth Díjas költő) és Csernus László 56-os bajtársak, Kissné Szobonya Csilla, Kenyeres Dénes, dr. Karácsonyi István (az emlékbizottság elnöke), Hajagos Csaba történész és Bán János, a hírszolgáltató divízió vezetője.

Az 1956-os Emlékbizottság szervező munkájába bekapcsolódtak a város kulturális intézményei is. Öt pályázatot terjesztettek be a dr. Schmidt Mária elnökletével megalakult országos ’56-os Emlékbizottság elé. Az országban Kecskemét az egyetlen, amely kiállítással, jubileumi kiadvánnyal, DVD-vel, könyvvel, konferenciával és ünnepi előadással egyaránt készül a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A városházán tartott sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy a napokban írta alá azon pályázatokat, melyek ha sikeresek lesznek, biztosítják a rendezvények pénzügyi hátterét.
[/caption]

A volt ÁVH épületben (később városi rendőrkapitányság, ma érseki helynökség) egy emlékkiállítás létrehozását tűzték ki célul , amellyel többek között a mártírhalált halt dr. Szobonya Zoltán emléke előtt kíván tisztelegni Kecskemét. A katolikus egyház az épület kiválasztott helységeit, illetve a korábban pincebörtönként működtetett alagsori részeket díjmentesen használatba adta a Katona József Múzeumnak.

A hatvanadik évfordulóra a Kecskemét által megpályázott összeg mintegy 25 millió forint. Ebben azonban nincs benne a volt ÁVH épület pincebörtönének emlékhellyé alakítása, látogathatóvá tétele, ez a későbbi tervek között szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!