Közélet

2013.07.31. 19:25

Kecskeméten is képeznek majd szakembereket

A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az MTA debreceni Atommagkutató Intézete mellett a Kecskeméti Főiskola is tagja annak a konzorciumnak, amelynek elsődleges célja, hogy a világviszonylatban is kiemelkedő fejlesztés, az új szegedi lézerközpont működéséhez biztosítsa a jól képzett szakembereket.

PN

A projektben összesen 1 milliárd 50 millió forint áll rendelkezésre arra, hogy az ELI-ALPS kutatóintézet számára és az európai lézerfizikus-hiány enyhítésére kialakítsák az oktatási hátteret. A projektben a konzorciumi tagokon kívül további négy közreműködő intézmény vesz részt és több mint 50 kurzus elindítását tervezik.

A Kecskeméti Főiskola feladata a már műszaki diplomával rendelkezők szakirányú továbbképzése lesz a lézertechnológia területén. Az ehhez szükséges infrastruktúrát, a kiválóan felszerelt lézerlaboratóriumot egy korábbi projektben alakította ki a főiskola, így a tananyagok kidolgozása után már indulhat is a képzés – a tervek szerint 2014 szeptemberében. A projekt költségvetéséből 182 millió forint jut a Kecskeméti Főiskolának. A kecskeméti szakmai vezető Kőházi-Kis Ambrus főiskolai tanár.

Az együttműködő felsőoktatási intézmények a megfelelő színvonalú és összehangolt képzés biztosítására létrehozzák a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klasztert, amelyhez csatlakozik a Kecskeméti Főiskola is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!