Városiak, de nem puhányok

2013. július 11. 18:38 , Legutóbb frissítve: 2013. július 12. 09:38 Popovics Zsuzsanna
KALANDOROK | Kalandra vágytak, vidéken. Meleg, por, reggeltől napestig tartó munka várt arra a két városi fiatalra, akik dologra szegődtek egy kecskeméti gazdaságba.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szavazás

Ön vállalna-e munkát vidéki gazdaságban?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Kidurrant az arató kombájn kereke, csak annyit marad, amennyit nagyon muszáj – fogad Talfáján lévő tanyáján Hegedűs Zsolt. Harmadszor részese a Vidék Kaland Programnak, fogadó gazdaként tavaly két fővárosi leányzót vezetett be az állattartás rejtelmeibe, idén egy lány, egy fiú került hozzá.

43 városi fiatal és 21 fiatal gazda vesz részt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, harmadjára megrendezett programján. 142 jelentkezőből választották ki az idei kalandorokat, akik az úgynevezett felkészítő napot is Kecskeméten, Zsolt tanyáján töltötték. Kipróbálhatták a traktorvezetést, pakoltak trágyát, zsákoltak takarmányt, terelgettek baromfikat. Hogy ezek után kinek volt kedve egy egész hetet ugyanezzel tölteni?

„Ahol árnyék van, ott légy is van” – osztja meg aznapi tapasztalatát Andrea, akit két borjúitatás között beszél arról, mi a „buli” abban, hogy koszt, kvártélyért dolgozhat egy tanyasi gazdaságban. Kiderül, a Pest megyében élő lány nagyszülei a Nyírségben gazdálkodtak, számára nosztalgia az állatok gondozása. Arra nem számított, hogy a nem szokott munkába jócskán belefárad.

– Ez egy egészen más világ, mint amiben én élek – mondja az egyébként ügyfélszolgálaton dolgozó Andrea. – Bár még csak félidőnél járunk, nagyon elfáradtam. Itt nincs pihenés, a borjakat négyszer-ötször itatják, a többi állatot napi háromszor etetik, este jön a legelőről a tehéncsorda egy bikával, rájuk is kell figyelni. Mire végzünk a négylábúakkal, jöhetnek a csirkék. Az eladásra szánt jércéket össze kell fogdosni, a tyúkok alól a tojást kell összegyűjteni. Közben kerítést javítani, a learatott gabonát rendezni – munka tehát van non-stop. Velem előfordult, hogy elfelejtettem inni, akkor jutott eszembe, amikor már szédültem a kiszáradástól. Ettől függetlenül legközelebb is belevágnék, mondjuk kíváncsi lennék, milyen egy nagy kertészetben dolgozni.

A bejáratnál „boldog tyúkok” tanyájaként hirdetett gazdaságban extra feladatokkal nem terhelik a vendégeket, éppen elég nekik a hőség, a gabonatisztítással együtt járó por, a hajnali kelés. Andrea és Kristóf hétfőn kezdett, öt napra álltak munkába.

  Andrea számára nosztalgia az állatok gondozása Andrea számára nosztalgia az állatok gondozása

A 19 éves Kristóf ötödéves gimnazista, egy tévéreklámban hallott a Vidék Kaland Programról. Családja méhészkedik, gyümölcsöst gondoz, de az állattartás abszolút új terület a számára.
– Nem volt olyan dolog, amin komolyabban meglepődtem volna, talán azon, hogy mennyire segítőkészek a gazdaságban dolgozók, egyáltalán nem érzékeltetik velünk, hogy „betanításunk” esetenként hátráltatja őket – összegez Kristóf.

– A gabonatisztítás porfürdőjét szívesen kihagytam volna, de nincs apelláta, mindenbe bele kell kóstolni. Egy ekkora gazdaságban mindig van valami újdonság. Ma például ültem a légkondis kombájnban, ami aranyélet a zsákoláshoz képest. Úgy tervezem, amint kifesztiváloztam magam, visszajövök erre a tanyára dolgozni. Előtte Zsoltot meghívom a szombati bajai halfőző fesztiválra, kíváncsi vagyok, a fakanállal hogy boldogul.

Ahova nem invitálnak a fiatalok, az Samu, a tenyészbika birodalma. „Csak a feje ekkora” – mutatja széles mozdulattal Kristóf. Hiszünk neki, és beérjük a bocik, csibék és tojós tyúkok látványával. Tudatos ez a több lábon élés? – kérdeztük Zsolttól, a szintén fiatal, 32 éves gazdától.
 – Nem véletlenül ötvözzük a növénytermesztést az állattartással. Utóbbi folyamatosan munkát ad, egyben bevételt is, míg a megtermelt gabona, kukorica csak betakarításkor – válaszol a házigazda.
– A mezőgazdaságból egyébként meg lehet élni, ha ügyesen és jól csinálja az ember. Szaktudás kell hozzá, én ezt Gödöllőn megszereztem. Az alkalmazottakon is sok múlik, az előre kiszámíthatatlan időjárásról nem is beszélve. Távlatokban kell gondolkodni, hosszúlejáratú hitelekben és hosszútávú beruházásokban. Egy vetés és aratás között minim fél év eltelik, itt egyik napról a másikra nincs profit, sőt, előfordul, hogy egyáltalán nincs. Az idei év jónak mutatkozik, főleg a tavalyi aszályoshoz képest. A gabonatáblákat elkerülte szél, vihar, jégeső, így reményeim szerint ezúttal maradt takarmány télire is, nem úgy, mint legutóbb.

  Kristóf családja méhészkedik, gyümölcsöst gondoz, az állattartás abszolút új terület számára Kristóf családja méhészkedik, gyümölcsöst gondoz, az állattartás abszolút új terület számára

A harmadik alkalommal megszervezett Vidék Kaland Program Kecskeméten elérte megfogalmazott célját. A városban élő fiataloknak egy személyes példán keresztül mutatta be a mezőgazdaság működését, nyújtott betekintést a gazdálkodói életformába. Kristóf és Andrea nem vállalkozott a blogvezetésre, több társuk viszont igen. Akit érdekel, videofilmeket, netes bejegyzéseket, fotókat is talál a program honlapján.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Városiak, de nem puhányok

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Csaba szerint nem tragikus a helyzet, lányának volt már nehezebb periódusa is.

Közteret neveztek el a „Grande” Ganz gyermekéről, Kubala Lászlóról

Kubala Lászlónak már gyerekként sem kellett messzire mennie, ha világsztárokkal akart játszani.

Bardi imádja Budapestet, de lehet, hogy nyáron Valenciában köt ki

Hiába faragják az Újpest macedón légiósát, nem ül fel a provokációnak, inkább góllal törleszt.

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

„A kudarcot nem akarati tényezők okozták” • „Elgondolkodtató, hogy egymás után jönnek haza a játékosaink.”

Juventus: orvosin a válogatott támadó, hamarosan aláír

A játékosnak 25 millió eurós kivásárlási ár szerepel a szerződésében.

Jogerősen manipuláltak – ítéletet hirdettek a fogadási csalási ügyben

Tizenöt bűnös közül senki sem kapott letöltendő börtönbüntetést; Nyerges Krisztián és Torma Gábor ellen megszűnt a vizsgálat.

Megyei Piactér