Szakdolgozat akciós áron eladó!

2011. június 23. 16:55 , Legutóbb frissítve: 2011. június 24. 12:02 Munkatársainktól
CSALÁS | Akadnak, akik úgy szereznek diplomát, hogy szakdolgozatukat nem maguk írják, hanem fizetnek érte. Megyénk főiskoláin még nem bukott le senki.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az interneten jócskán találhatunk olyan, magukat hirdető csapatokat, akik vállalják egy-egy szakdolgozat megírását, természetesen némi juttatás ellenében. Hogy a kínálatot megvizsgáljuk, árajánlatot is kértünk. A válaszok alapján nagyjából ötvenkettő és százhúszezer forint között mozgott az illegális munka értéke. Az egyik internetes oldal tulajdonosát egy közösségi oldalon is sikerült utolérnünk. Elárulta: egy húszfős csapat dolgozik neki, akik közül mindenki különböző végzettséggel rendelkezik, így szinte mindent elvállalnak. Elmondása szerint eddig még nem buktak le.

– Már kevesebbet írok, inkább csak szervezem a munkát, mert mellette nyolcórás állásom és két gyerekem van. De be kell vallani, megéri, ez egy jó üzlet – mondta Nóra, az egyik szakdolgozatíró. Hozzátette: egy általuk könynyebbnek vélt témát akár két hét alatt is fel tudnak dolgozni.

Az árakat befolyásolja egyebek mellett a leadási határidő, a téma, az oldalszám, a meglévő anyag, a szakirodalom, illetve a megrendelő elképzelései is. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a szakdolgozat védésekor, és hogyan lehet felkészülni más munkájából, Nóra kijelentette: elég elolvasni néhányszor a megmérettetés előtt az oldalakat, ha nagyjából tudjuk, hogy mi található a dolgozatban, nagy gond nem lehet.

– A fiam andragógiát tanul egy fővárosi egyetemen, de egyéb elfoglaltságai miatt sokat van külföldön, évközben gyakran én iratom meg pénzért a leadandó dolgozatait, ő csak beadja vagy továbbküldi tanárainak – árulta el egy anyuka, aki maga is pedagógus, így a mundér becsülete védelmében neve elhallgatását kérte. – Volt, amikor a tanár rájött a dologra, és visszadobta a dolgozatot. Plusz pénzért megírattam másodszor is, azt a professzor elfogadta, meg is dicsérte. Három évet csináltunk így végig, a szakdolgozattal se lesz másként. A gyerekem gyors eszű, csak ideje nincs írogatni, biztos vagyok benne, hogy sikerrel megvédi a „diplomamunkáját”. 

A Kecskeméten gyakornokoskodó Háromszéki Kitti februárban védte szakdolgozatát szociális munkás szakon, Veszprémben. – Egy katolikus hittudományi egyetemen diplomáztam, ahol nem divat mással íratni a szakdogát – fogalmaz a fiatal lány. – Évközben előfordult, hogy időhiány miatt diáktársaim elkérték a felsősök korábbi dolgozatait és „kicsit átformálva” ismét beadták. Nem volt belőle probléma. A szakdolgozatát tudtommal mindenki maga írta, ha netán volt is kivétel, az nem propagálta. 
Nagy létszámú intézményeknél inkább előfordul, hogy a konzulens tanár nem foglalkozik a diákkal, elmarad a folyamatos kontroll és gyakorlatilag csak a védés előtt látja a „kész” dolgozatot – véli a volt hallgató.

A Kecskeméti Főiskola általános rektorhelyettese kizártnak tartja, hogy náluk bárki sikerrel megvédjen egy olyan szakdolgozatot, amit más írt. Dr. Kuti István kiemelte: a konzulens tanároknak két hetük van a szakdolgozatok elfogadására, a kizáráshoz viszont nem elég a gyanú, valós bizonyíték kell, de ilyen esettel még nem kellett foglalkozniuk. – Idén hét szakdolgozóm volt a tanítóképző karon, akik nemhogy elbliccelték volna az egyébként kötelező konzultációkat, inkább folyamatosan „rágták a fülemet” – tette hozzá a rektorhelyettes. – Már a témaválasztásnál ajánljuk a hallgatóknak, hogy gyakorlati jellegű szakdolgozatban gondolkodjanak, a saját kutatás-, kísérletvégzés felé orientáljuk őket. Az ilyen munkáknál szóba se kerül, hogy ne maguk dolgozzanak rajta.

Alig több mint ötvenezer forintért már lehet venni mások által írt szakdolgozatot. A rendszer elvileg kiszűri a csalókat, de kevesen buknak le. Alig több mint ötvenezer forintért már lehet venni mások által írt szakdolgozatot. A rendszer elvileg kiszűri a csalókat, de kevesen buknak le.

A kalocsai Tomori Pál Főiskolán esélyük sincs a hallgatóknak arra, hogy csaljanak a diplomamunkájuk elkészítésekor, praxisában nem is fordult elő ilyen – mondta el Domboróczky Zoltán oktatási rektorhelyettes, tanszékvezető. – A végzősök egy külső konzulens – egy adott cég vagy szakmai terület szakembere – koordinálásával kezdenek neki a munkának. Amikor készek egy-egy fejezettel, azt megmutatják a belső konzulensnek. A tanár első dolga kiszűrni a plágiumokat. A védésig el sem jut egy más írásaival próbálkozó diák. A legtöbb felsőoktatási intézményben újabban digitális formában is bekérik a szakdolgozatokat. Van, ahol a diplomadolgozat eredetiségét a végzősöknek egy nyilatkozattal is meg kell erősíteniük.

Akár súlyos következményei is lehetnek egy-egy visszaélésnek

A vétkes hallgató ellen fegyelmi indítható, sőt az Oktatási Hivatal rendőrségi eljárást is kezdeményezhet. – Ha bebizonyosodik a csalás, akkor a tanuló hallgatói jogviszonya akár két évre is megszüntethető – nyilatkozta Szabó Lajos Balázs, a bajai Eötvös József Főiskola tanulmányi osztályvezetője. – Nálunk erre még nem volt precedens, de el sem jut ebbe a fázisba a dolog. Nem azon bukik a szakdolgozat-védés, hogy más a szerző, nagyobb gond a jelöletlen plágium, ami miatt akár elégtelent is kaphat a diplomázó. Rendszerint a konzulens tanár idejekorán kiszűri, ha olyat olvas a készülő dolgozatban, ami nyilvánvalóan nem a hallgatója szellemi terméke.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szakdolgozat akciós áron eladó!

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér