Orbán: a köztársasági elnök személye sérthetetlen

2012. március 29. 19:00 , Legutóbb frissítve: 2012. március 30. 08:29 Hraskó István
Interjú | Orbán Viktor Kecskeméten, a Mercedes gyár avatása előtt adott interjút a Petőfi Népének. Beszélt a város, az ország gazdasági helyzetéről, kilátásairól és a köztársasági elnök plágium-ügye is szóba került.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Mercedes-gyár csütörtöki hivatalos átadásán jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A kormányfő többek között elmondta: folyamatosan tárgyal Zombor Gábor kecskeméti polgármesterrel a város fejlesztésének lehetőségeiről.

– Knorr-Bremse, majd Mercedes: rövid időn belül másodszor jár Kecskeméten egy nagyberuházás kapcsán. Mi a véleménye a város fejlődéséről?

– Mindkét gyáravatás indokolta a látogatást, hiszen munkahelyek ezrei jöttek létre, és ez ma a legfontosabb dolog hazánkban. A miniszterelnöknek pedig értelemszerűen jelen kell lennie a legjelentősebb eseményeknél. Egyébként Zombor Gábor polgármester összeállított számomra egy tíz pontból álló nagy fejlesztési programot, melynek lényege, hogyan lehetne Kecskemétet egy nyolcvan kilométer sugarú kör igazi központjává, egy „kis fővárossá” tenni. A program a sportlétesítmények felújításától kezdve a bérlakásépítésen, elővárosi tömegközlekedésen át az autópálya fejlesztésig rengeteg mindent tartalmaz. Osztunk-szorzunk, de az őszig szeretnék a polgármesterrel és a megyei vezetőkkel tető alá hozni egy megállapodást. Ekkor már jól látható lesz Kecskemét fejlődési pályája a következő 5-8 évre. Az biztos, hogy Kecskemét és környéke az ország egyik leggyorsabban fejlődő térsége lesz a következő évtizedekben.

– A 44-es út gyorsforgalmúvá alakítása egész Bács-Kiskunt előnyösen érintené. Mikor várható a kivitelezés elkezdése?

– Ezzel a fejlesztéssel haladunk a legnehezebben, mert a 44-es főút ügyét az előző szocialista kormány teljesen elhanyagolta, így nagyon sok elvesztegetett időt kell bepótolnunk. Az első megnyert pénzek kifizetéséhez közel vagyunk, a munka hamarosan meg fog indulni. Személyes ügyemnek tekintem a 44-es gyorsforgalmúvá fejlesztését, hiszen amíg ez nem történik meg, addig a Dél-Alföld úgymond "nincs feltárva", márpedig az elérhetőség a modern gazdasági rendszerekben kulcskérdés. De tárgyalunk kisebb utak felújításáról is.

– Az óvodai férőhelyek hiánya már most komoly problémákat okoz Kecskeméten. 2014-től pedig még többre lenne szükség, hiszen három éves kortól lesz kötelező az óvoda.

– Lesz erre forrás, 2012-2013-ban országosan komoly férőhely-bővítési program indul.

– Tíz év alatt 1 millió új munkahelyet ígértek programjukban. Jelenleg hol tart a számláló? És mennyire lehet majd pozitív a mérleg, ha közben gyakran lehet hallani híreket nagy létszámú leépítésekről? A közelben, Nagykőrösön például nemrég zárt be az átlagosan 400 főt foglalkoztató Sanshin.

– A magyar gazdaság pulzáló, élő rendszer, így mindig lesznek olyan cégek, melyek bezárnak, és olyanok is, amelyek nyitnak. Az arány a kérdéses. Most jól állunk, a legfrissebb adatok szerint ugyanis 50 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt. Az idei évben ráadásul több mint 200 ezer embernek fogunk munkát adni a Start Munkaprogram keretében. Ők eddig segélyen éltek, mostantól kétszer annyi bérért dolgoznak.

– Egy évtizede nem volt olyan magas az ismertté vált bűncselekmények száma Magyarországon, mint tavaly, 2009-hez képest 13 százalékos az emelkedés. Nem kellene megerősíteni a rendőrséget?

– A statisztikát az torzítja, hogy a szigorítások miatt korábban csak szabálysértésnek minősülő esetek ma már bűncselekményeknek számítanak. Felderítés szempontjából nem tehetünk különbséget kis és nagy bűncselekmény között: a bolti lopásokat ugyanúgy fel kell tárni, mint a bankrablásokat, így lehet csak a köznyugalmat helyreállítani. 2100-zal több rendőr van most, mint 2010-ben, de ettől függetlenül igaz, hogy a rendőrséget folyamatosan fejleszteni kell.

- Ismert tény az önkormányzatok súlyos eladósodottsága, sok helyen a kötvénykibocsátásból  eredően egyre nő az adósságteher. Elképzelhető-e, hogy a bankoknak részt kell vállalniuk az önkormányzatok árfolyamveszteségéből?

– Először is megemelem a kalapom a nagyvárosi polgármesterek előtt, mert a 2006 és 2010 közötti időszakban emberfeletti teljesítménnyel tudták csak talpon tartani városaikat. A szocialista kormány ugyanis annyira kivéreztette az önkormányzatokat, hogy sok helyen komolyan fenyegetett az iskolák és az egészségügyi, szociális intézmények bezárásának veszélye. A megyei közgyűlések vezetői és a települések polgármesterei csak komoly hitelfelvételekkel tudták megmenteni ezeket az intézményeket. A végtörlesztéssel és most az árfolyamgáttal több százezer devizahitelesnek tudtunk segíteni. Az ebből fakadó terheket megosztottuk a bankokkal és a velük elért megállapodást nem borítom fel azzal, hogy újabb kérdéseket teszek az asztalra. Azt tanácsoltam a polgármestereknek, hogy minden eladósodott város és megye külön tárgyaljon a saját bankjával, és próbáljon meg megállapodást elérni. Önhiki-pályázat idén is lesz, de csak azt a pénzt tudjuk szétosztani, amit a gazdaság megtermel.

  Orbán Viktor miniszterelnökkel a Kecskeméti Televízióban készült az interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel a Kecskeméti Televízióban készült az interjú

– Ha már gazdaság: egyes elemzők visszaesést jósolnak, de az optimisták sem bíznak a GDP 0,5 százaléknál nagyobb emelkedésében.

– 2012-ben a magyar gazdaságnak jól kell teljesítenie. Nem szabad követni a recesszióban lévő uniós országokat. Tovább kell távolodnunk az európai válságzónától és meg kell védeni a tavalyi eredményeket. 2011-ben  sokkal jobban teljesített az ország, mint azt az elemzők várták, 1 helyett 1,7 százalékkal nőtt a GDP, ami kizárólag a magyar emberek munkájának köszönhető.

- Csütörtöki hír, hogy Schmitt Pál doktori címének visszavonását kezdeményezte a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa (az interjú készítése óta vissza is vonta. a szerk.). Mi a véleménye a köztársasági elnök körüli ügyről, le kellene-e mondania Schmitt Pálnak?

– Nézze, már a negyedik köztársasági elnökkel dolgozom együtt. A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam.
Arra a felvetésre, hogy tehát Schmitt Pálé a döntés, a kormányfő a rádióinterjúban azt válaszolta: "egyértelműen, senki más nem dönthet".

– "Az ember, aki ráijeszt Európára" – ez volt a címe a Le monde francia lap Önnel készült egyoldalas interjújának. Mit tart jogosnak a sok külföldi kritikából?

– A sok külföldi bírálat oka, hogy a 2010-ben megválasztott kormány új tehermegosztást vezetett be, bevonta a bankokat, a nagy nemzetközi cégeket is a válság terheinek viselésébe. Ezt ők veszteségként élik meg, én pedig igazságos közteherviselésként. A kritikák ebből fakadnak, így is kell őket kezelni.

- Polgármester nem lehet országgyűlési képviselő a 2014-es választások után. Mit tanácsolna Zombor Gábornak, melyik tisztben folytassa munkáját?

– Erről soha nem beszéltünk, de nem is tolakodnék nála a véleményemmel. A polgármester úr egyébként üdítő ellenpélda a magyar politikában, amely tele van ideges, dühös emberekkel. Zombor Gábor viszont rendkívül higgadt, józan vezető, aki bármilyen feladat megoldására alkalmas. Ha bármelyik kormányzati pozícióra felkérném, biztos lehetnék abban, hogy nyugodtan, a józan ész szabályai szerint oldaná meg a feladatot. Ő a magyar politikai élet egyik legígéretesebb szereplője. Hogy Kecskeméten marad-e, vagy az országos politikát választja majd, ő dönti el. Egy biztos, szívesen élnék olyan településen, amelyet ő irányít.

– Kinek szurkol a foci EB-n, ki a kedvenc játékosa?

– A magyarok és konkrétan Dzsudzsák a kedvencem, csak az a baj, hogy mi nem leszünk ott. Majd az egyes csapatok mutatott játéka alapján az igazságos győzelemért fogok szurkolni.

– Sörrel és szotyival a kezében?

– Sört nem szoktam inni, és inkább tökmagot rágcsálok. Ha nincs, ráfanyalodok a szotyolára.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Orbán: a köztársasági elnök személye sérthetetlen

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Krétára nem jutott, fideszes megbízásokra milliókat költött a Klik

nol.hu Három év alatt 221,5 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ügyvédi megbízási díjakra. 2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot.

Nincs pénz a klinikán vérvizsgálatra

nol.hu Nem kérhetnek teljes vérvizsgálatot a Semmelweis Egyetem 1-es számú belgyógyászati klinikájának szakorvosai, mert nincs rá elég pénz.

Romokban volt a TV2, amikor Andy Vajna átvette

nol.hu Borzalmasan alakult a TV2-csoport anyagi helyzete a tavalyi évben. A cég hétfőn megjelent beszámolójából kiderül: a TV2 kötelezettségei meghaladják a 16 milliárdot.

Magyar navigáció az ázsiai piacokon

Magyar navigáció az ázsiai piacokon

nol Alig egy évtized alatt elképesztően nagy utat járt be, s vált garázscégből az autóipari navigációk piacának megkerülhetetlen szereplőjévé az iGO Navigáció szoftvereket gyártó NNG Kft.

Szombaton is lehet állampapírt vásárolni a postákon

A Posta az első olyan több száz értékesítési pontot üzemeltető társaság, amely szombatonként is végez állampapír-forgalmazást. (x)

Eb 2016: Benzema és Ben Arfa a származása miatt maradt ki – Cantona

Eb 2016: Benzema és Ben Arfa a származása miatt maradt ki – Cantona

Éric Cantona szerint Didier Deschamps miniszterelnöki nyomásra alakította így a franciák keretét.

Real: Remélem, Mourinho visszavezeti a csúcsra az MU-t – Ronaldo

„Fáj néznem, hol tart a klub, mert még mindig fontos szerepet tölt be a szívemben.”

Válogatott: Gerát hazaküldték az ausztriai edzőtáborból

„Visszatérésének időpontját az orvosi vizsgálatok eredményei határozzák majd meg.”

MU: Rio Ferdinand már gratulált Mourinho kinevezéséhez – kép

MU: Rio Ferdinand már gratulált Mourinho kinevezéséhez – kép

A klub korábbi védője szerint a portugál képes a szurkolók számára tetszetős játékot meghonosítani.

F1: Az új motor mellett én is kellettem ehhez – Ricciardo

Nicsak, mi koppant Hamilton Mercedesén! • Magnussen: A Renault-n nem segít az új erőforrás.

MU: Ibra félpénzért, heti 220 ezer fontért is aláírna – sajtóhír

A svéd támadó saját bevallása szerint már döntött a jövőjéről, és szórakoztatják a róla szóló hírek.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér