A jó tortában benne van a cukrász lelke is

2013. szeptember 3. 12:11 , Legutóbb frissítve: 2013. szeptember 4. 12:11 Barta Zsolt
Kiss Zoltán | A BBC brit televíziós csatorna egy magyarországi riport során a világhírű dobostorta elkészítését a lajosmizsei Kiss Zoltán cukrászatában vette fel.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Családi cukrászdánkban 1995 óta dolgozunk szorgalmasan – mondja Kiss Zoltán, aki a Kecskeméttől 12 kilométernyire fekvő 11 ezres lelkes Lajosmizsén indította el a vállalkozását.

– Anyagi tőkénk nagyon kevés volt, tudásom és ambícióm annál több. Nem elégedtem meg sosem azzal, amit mások csináltak, mindig magasabb szakmai színvonal elérésére törekedtem – mondja a mester.
– Talán ennek is köszönhetem azt is, hogy a szakma országos versenyét 1981-ben megnyertem. A sikerben nagy szerepe volt Könyvesné Terike néninek, és az Aranyhomok szálloda cukrászvezetőjének, Kisné Katika néninek. A legismertebb magyar séf és kiváló cukrász, Benke Laci bácsi tanítványait is sikerült magam mögé utasítani, amikor megtudta a szakma kiválósága az eredményt, akkor odajött hozzám, s megkérdezte: hát te fiam honnan jöttél? Kecskeméten tanulok a Széchenyi szakmunkásképzőben, de Lajosmizsén élek – mondtam. Majd barátságosan hátba vágott Laci bácsi és azt mondta: mi akkor földiek vagyunk. Azóta is tart ez a szép kapcsolat. Mindig segítette pályafutásomat, szakmai fortélyokat, titkokat lestem tőle, és az ő ajánlásával dolgozhattam a legnagyobb szakemberekkel, például az Átrium Hyatt szállodában Budapesten, a sevillai világkiállításon, vagy számos külföldi bemutatón – emlékezik Kiss Zoltán mestercukrász.

Kiss Zoltán feleségével, Gabriellával és két fiával a cukrászdában Kiss Zoltán feleségével, Gabriellával és két fiával a cukrászdában

A cégvezető májustól október közepéig szinte minden nap pirkadattól késő estig talpon van. Hetenként több esküvői megrendelést készítenek, de olyan megbízás is akadt, amikor egy jól ismert cég siófoki beach partijára kellett 1200 szeletes megatortát szállítani. A cukrászdában két fia – Zoltán és Dániel – mindennap besegítenek, hogy elsajátítsák a szakma fortélyait. Zoltán a fagylalt készítésben, Dániel baristaként a kávé készítésben jeleskedik. A pedagógus pályát nagyon szerető felesége, Gabriella is besegít, ma már a mester mellett készíti a káprázatos egyedi esküvői tortákat, rendezvények dísztortáit, alkotásait. A család munkáját több munkatárs és öt tanuló is segíti. Bár a cukrászda a városközponttól kissé távol esik, de a lajosmizseiek nap mint nap szívesen felkeresik. 

Hogy ennek mi a titka?
– Hozzánk nem beesnek az emberek, mint egy nagyváros főtéri cukrászdájába, hanem eljönnek, megkeresnek – mondja Kiss Zoltán. A vendégek mintegy negyede kecskeméti, aki nem sajnálja a két liter benzint azért, hogy szülinapi vagy esküvői tortáért kijöjjön, vagy csak egy kellemes kávé mellett valami süteménykülönlegességet válasszon, és a híres fagylaltot megkóstolja. A megyeszékhelyen dolgozó külföldiek családjai is szívesen kijárnak és dicsérik Sacher, Feketeerdő- vagy Eszterházy- tortáinkat, tradicionális magyar és francia süteményeinket.

Az ízekre pedig nagy figyelmet fordít a mestercukrász. Olyan ez, mint a borászoknál a szőlő. Ha jó az alapanyag, akkor már csak technológia és tudás kell, hogy jót alkosson a szakember. Kiss Zoltán csak természetes alapanyagokból készíti az édességeket, nem pedig félkész, gyári hozzávalóból. Például helyben termett barackból, szilvából, meggyből, eperből, bodzából főzik a lekvárt, az önteteket és szörpöket. Az egészséges életmód, és a modern konyha elvárásainak megfelelően gyümölcsösebb, könnyebb süteményeket és tortákat ajánlanak a vendégeknek, de természetesen vallják, hogy néha egy kis „bűnözés" jót tesz a léleknek.

Kiss Zoltán készíti a tortát Kiss Zoltán készíti a tortát

Persze nem mindenki engedheti meg magának a bűnbeesés kellemes érzését, így a Venesz-díjas mesternek a tej-, tojás-, a lisztérzékenyekre vagy akár a cukorbetegekre is gondolnia kell. Külföldi tanulmányi útjain sajátította el, hogyan lehet az alapanyagokat más összetevőkkel helyettesíteni. Mint mondta, készített már lisztmentes dobostortát, vagy tojás nélküli csokoládétortát, a szénhidrátot nyírfacukorral helyettesíti. De az igazi dobostorta mégiscsak cukorral készül.

– A torták tortája a dobostorta – a BBC műsorvezetője így mutatta be a hungarikumnak számító süteményt riportfilmjében, melyet Kiss Zoltán cukrásszal készített néhány éve. A neves angol csatorna Magyarország kulináris térképét állította össze, amelyben a lajosmizsei cukrászda is szerepelt. Az évszázados magyar sütemény elkészítésének a kulisszatitkait a mester mutathatta be. Ennek a videója a Kiss cukrászda honlapján megtekinthető.

Kiss Zoltán azt mondja, ő akkor boldog, ha fiai és felesége is vele örülnek a sok munka mellet, és a vendégek jól érzik magukat a családias cukrászdában. A visszatérő vendég a legjobb reklám, aki megosztja a szomszédokkal, a barátokkal a kulináris élményeit. Hazaviszi a kisvárosi cukrászda hangulatát is, melynek berendezése, esztétikáját, hangulata a feleség és üzletvezető, Kisjuhász Gabriella ízlését tükrözi. 

A mester szerint a megszerezett tudást tovább kell adnia, reméli, hogy a fiai is a vendéglátásban dolgoznak majd. Mióta cukrász, diák tanulókat is képez. Közülük többen miután felszabadultak folytatták a szakmát és öregbítették a magyar cukrászat hírét. Többen azonban ott maradtak és fejlesztik még szakmai tudásukat.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A jó tortában benne van a cukrász lelke is

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
  • Kos
  • Bika
  • Ikrek
  • Rák
  • Oroszlán
  • Szűz
  • Mérleg
  • Skorpió
  • Nyilas
  • Bak
  • Vízöntő
  • Halak
Következő

Mai horoszkóp

  • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér