Beruházás

2021.02.03. 11:30

Egyre több a kisgyermek, új bölcsődét építenek Szentkirályon

Három évvel ezelőtt vetődött fel Szentkirályon, hogy szükséges lenne bölcsődét építeni. A község elöljárói akkor még nem tudták, hogy miből teremtik elő a létesítményre való pénzt, később azonban egy pályázat elnyerésével megoldódtak a gondjaik.

Szentirmay Tamás

Fotó: Szentirmay Tamás

Harminchárom gyerek született 2017-ben a kis községben, ami indokolttá tette a bölcsőde építését. A minibölcsőde kihasználtsága ugyanis akkor százszázalékos volt, így mindenképp szükség volt a legkisebbek elhelyezését megoldó új intézményre.

– A tervezést 2018-ban kezdtük meg saját erőből, anélkül, hogy láttuk volna, miből lesz forrás – mondta Kutasi Ferenc alpolgármester. – Egy évvel később a Pénzügyminisztériumnak volt egy pályázati felhívása, amiben önerő is szerepelt. Pályáztunk, de később kaptuk az értesítést, hogy forráshiány miatt nem valószínű, hogy támogatni tudnak bennünket. Szerencsére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből ismét lehetőségünk nyílt újra pályázni. Átdolgoztuk a már meglévő terveinket, és 2019-ben újra pályáztunk, és annak az évnek a karácsonyára megjött az értesítés, hogy nyertünk, konzorciumban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal. A projekt teljes összege 275 millió forintba kerül.

Az elmúlt évben elkészült az intézmény kiviteli terve, a közbeszerzési eljárás. Kiválasztották a kivitelezőt, illetve elkezdődtek bizonyos munkálatok.

– Kicsit megcsúsztunk a kivitelezéssel, ezért most gőzerővel folyik az építkezés. A zöldmezős beruházás keretében épülő bölcsődében két csoport kap helyet, összesen huszonnyolc férőhelyre lett tervezve, amihez hozzátartozik egy melegítőkonyha is. A kétszintes épület tetőterében iroda, gondozói szoba és raktár lesz, az alsó rész pedig teljesen a bölcsőde működését szolgálja. A földszint és a tetőtér hasznos területe 438 négyzetméter. Sajnos az építőanyagárak a tervezés óta emelkedtek, ez tizennégymillió forint többletköltséget jelent az önkormányzatnak. Ezt az összeget az önkormányzat finanszírozza, de ha kapunk rá támogatást, akkor nagyon fogunk örülni, mert az elmúlt évekhez képest a költségvetésünk nehezebb helyzetbe került.

Az építkezést szeretnénk június 30-ra befejezni,

a minibölcsőde ugyanis túlterhelt, így azt szeretnénk, ha szeptemberben már az új helyen lennének a gyerekek – tette hozzá Kutasi Ferenc, majd így folytatta.

– A személyi állományt is bővíteni kell. A minibölcsőde dolgozói természetesen átkerülnek az új részbe, de ahhoz, hogy a két csoport működni tudjon, szükség lesz további dolgozókra.

Az elképzelésünk az, hogy új intézményt hozunk létre, ami az óvodától független lesz. A jelenlegi minibölcsőde az óvoda bővítményének készült 2016-ban. Már akkor is nagy igény volt a bölcsődére, ezért nyitottuk meg ideiglenesen a minibölcsődét. Mivel az az óvodának a része, így a továbbiakban az ovisok használják majd a megüresedett helyiségeket.

Az alpolgármester elmondta még, hogy

a vidékfejlesztési programban készül a községben konyha és falubolt.

Azt is megtudtuk, hogy a gyermekek létszáma növekedett a településen, a lakosok száma ugyanakkor stagnál. Arra számítanak, hogy az elkövetkezendő években növekedni fog majd az ott élők száma, főleg a betelepülő fiatal családok miatt.

A településen az elmúlt pár év alatt egy teljesen új utcát alakítottak ki. Az elmúlt évben több ház is felépült a Templom utcában, és folyamatosan zajlanak a további építkezések. Kialakítottak hat iparterületi parcellát is, amit bekerítettek és közművekkel is elláttak, ezekre már van is jelentkező. Nagy részük szentkirályi vállalkozás, de vannak köztük új, máshonnan érkező befektetők is.

Kicsit megcsúsztak a kivitelezéssel, ezért most gőzerővel folyik az építkezés
Fotó: Szentirmay Tamás

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!