Sztárvilág

2009.11.27. 09:31

Mégsem nálunk lábadozik a világsztár

Szívműtétet hajtottak végre októberben Elizabeth Tayloron. Elterjedt, hogy a díva hazánkban fog lábadozni. Úgy hírlik azonban, hogy mégsem jön Magyarországra.

BAMA

A 77 éves színésznőt öt éve súlyos szélütés érte, majd jóindulatú agydaganattal operálták. Szívműtétje – szavai szerint – tökéletesen sikerült, bízik a gyógyulásban.

Szélütése óta tolószékhez kötve él

Szívébe katéteren keresztül vezettek be egy parányi fémcsipeszt, amely összefogja a rosszul záródó szívbillentyű vitorláit. Ez az apró ketyere segíti a szívben lévő, kétszárnyú ajtóhoz hasonló kéthegyű billentyűt, hogy szorosabban záródjon. A beteg "ajtó" szárnyai nem érintkeznek megfelelően, ezért a szív bal kamrája a tátongó résen, nagy nyomással átfújja a vért oda, ahova nem kellene. A szívkatéteren keresztül föltett csipesz középen összefogja a billentyű két részét, a köztük lévő rés beszűkül és ezzel a szív teljesítménye sokat javul. A régi bonyolult és kockázatos műtétekhez képest ez a módszer hatalmas előrelépés. Az orvosok remélik, beválik, és széles körben elterjed.

A jószívű sztár

Taylornak összesen nyolc frigyből 4 gyereke született, kilencszeres nagymama. Jó barátja, Rock Hudson halála után az AIDS-kutatás egyik legfőbb támogatója lett, amit a Jean Hersholt humanitárius díjjal ismertek el. 2000-ben II. Erzsébet angol királynő a lovagi címnek megfelelő „dame" rangra emelte. Nagy túlélő, de sírfeliratát is megírta már: „Itt nyugszik Elizabeth Taylor, aki gyűlölte, ha Liznek hívták.”

További sztárhírek >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!