Gutaütés ellen

Ökrös Csaba

Műesés, műfájdalom, műfelháborodás nélkül nincs futball. A labdarúgó mérkőzés egyszerre sport- és szórakoztatóipari esemény. Ennek megfelelően többféleképpen viselkedhet a néző vérnyomása akkor, amikor azt látja, hogy egy játékos színészkedéssel akarja előnyös helyzetbe hozni csapatát: vagy a gutaütés kerülgeti a drukkert vagy jót derül rajta.

A csalás valószínűleg egyidős a játékkal.

A játékvezető és az ellenfél megtévesztésére való törekvés lényegi eleme a focinak.

Aki nem él vele, az ellenfelet juttatja előnyhöz. Sportszerűtlen gondolat lenne azt feltételezni, hogy rosszhiszeműség vezeti a meg nem történt eseményre hivatkozó játékost. Aki feldobja magát az ellenfél játékosának szerelő mozdulata láttán, még földet sem ér, máris bizonyos benne, hogy őt bizony felrúgták. Illetve, felrúgás áldozata lett volna, ha játékrutinja révén nem tesz előkészületeket ennek elkerülésére. Ahogy a szurkolót, úgy a játékost is áthatja az a tudat, hogy az ellenfél és a játékvezető ármánykodása ellenére lehet csak győzni, így aztán minden apró csalás csak az igazságos eredmény elérését szolgálja. Márpedig csak a győzelem az igazságos. Minden más a balszerencse és a körülmények összejátszásának következménye.

Az emberiség bulvárhírek iránt is fogékony többsége hétfőn arról értesülhetett, hogy Cristiano Ronaldo az ázsiai bajnokok ligájában játszott mérkőzése során műesésre vetemedett. A történetmesélés ezen pillanatában a postás még nem harapta meg a kutyát, úgyhogy továbblépve azt kell írnom: CR7 a jogtalanul kiharcolt tizenegyest megítélő bírónál fellebbezést nyújtott be. A portugál jelezte a játékvezetőnek, hogy esése nem a védő megmozdulásának következménye. (A spori először bizonyára azt hitte, hogy rejtett kamerás átverés áldozata)

A becsületes Cristiano Ronaldóba és a tisztességes játékba vetett hitünk megerősödése átsegíthet bennünket a szürke hétköznapok mélabúján. Különösen akkor, ha alkalmi süketként nem halljuk meg azok károgását, akik azt a kérdést teszik fel, hogy a portugál klasszis vajon hány esetben felejtette el hasonló helyzetben a játékvezetőt a tévedéséről értesíteni. Igazságtalan lenne azt gondolni, hogy Cristiano Ronaldo futballhoz való hozzáállása helyteleníthető. Mindenkori csapata szurkolóinak egészségét tartja szem előtt: arra törekszik, hogy lehetőleg ne üsse meg őket a guta. Ehhez azzal is hozzá tud járulni, hogy csak igen ritkán mond le az ügyes esésekkel kiharcolt szabadrúgásokról, büntetőkről.