Nyerni jó

Ballai Attila

A nemzetközi futballmenü szokásos, mértéktelen habzsolása mellett szombaton két női kézilabda-, vasárnap két hazai labdarúgó-mérkőzést láttam. Ezeket: Szigetszentmiklós–Pécs 31-30, NB I/B; Ferencváros–Ikast 37-36, Bajnokok Ligája; Szentlőrinc–Iváncsa 2-1, NB III, Délnyugati csoport; Ferencváros–Újpest 3-0, NB I. A négyből három meccset élőben, egyet, a szentlőrincit az interneten néztem, a hajrában egyik szememet már a férfiak Tatabánya–FTC-kézirangadójára vetve.

Kínálná magát, hogy arról a kontrasztról írjak, amely a világszínvonalú és a másodosztályú kézilabda, illetve a közel évszázados hagyományú, klasszikus fővárosi derbi és a harmadik liga helyi értékű rivalizálása között feszül. Csakhogy ez egyrészt túlságosan magától értetődő lenne, másrészt bizonyos tekintetben nem is igaz. Hogy miért nem, az a felvetés sokkal érdekesebb.

A játék, ha teljes oda­adással és tiszta szívvel űzzük, minden szinten egyedi élmény résztvevő és néző számára egyaránt. Különösen, ha a meglévő alapfeszültséget a tét tovább emeli. Tétje pedig nem csupán a világbajnoki döntőnek van, hanem a kövérek–soványak vagy nősök–nőtlenek munkahelyi partinak is, hiszen az ember fia – és leánya – sokkal jobban szeret győzni, mint veszíteni. A virtus az virtus, nem külső körülmények, inkább belső indíttatás függvénye.

Ezért adott esetben a megye kettőben szerzett gólnak is annyira lehet örülni, mint a vb-aranyat érőnek.

Ha nem így lenne, ha a mérkőzés rangjával egyenes arányban növekednének az érzelmi reakciók is, akkor a vb- vagy BL-finálé megnyerésébe a szívnek bele kellene szakadnia, az elmének bele kellene őrülnie.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a szigetszentmiklósi és a ferencvárosi lányoknak közel ugyanannyit jelenthetett a szombati egygólos győzelem. Utóbbiakba ezzel visszatért a hit, a tartás és a továbbjutást, a túlélést éltető remény, előbbiek pedig újoncként elért hatodik sikerükkel feledhetik a kiesés rémét, mostantól nem hátra, csak előre tekintenek – ki tudja, milyen magasságokba?

A szentlőrinciek a két eddigi veretlen csatáját megnyerve a tabella élére ugrottak, és úgy ölelkeztek, mintha már októberben visszajutottak volna az NB II-be, a Ferencváros pedig 2019 tavasza óta sorozatban tizennegyedik bajnoki győzelmét aratta az Újpest ellen, bár ez a 3-0 sokáig egyáltalán nem tűnt tükörsimának.

Négyféle öröm, de mind ugyanarról a tőről fakad. Hiszen játszani és nyerni jó, ez ilyen egyszerű.