Cipő nélkül nincs siker

Ökrös Csaba

Néhány napja van érvényben a maratoni futás legújabb női világcsúcsa. Berlinben futotta az etióp Tigist Assefa. Hetvenkét másodperccel múlta felül az előző, 2019-ben született rekordot. Azóta ennyit fejlődött az atlétika és a cipőgyártás. 

Az elmúlt években született világcsúcsok világosan megmutatják, hogy a futócipők döntően befolyásolják a versenyek kimenetelét, ezzel az atléták pályafutását.

Ez természetesen a pályaatlétikára is igaz. A nagy sportszergyártók közötti versengés nyomán napjainkra részben technikai sport lett a futás. A világszövetség áldását adta erre. Néhány éve jelentek meg azok a cipők, amelyekben egy megfelelően kialakított szénszálas lemez szolgál rugóként a futónak minden lépéséhez. Megkönnyíti az elrugaszkodást, energiát spórol az atléta, aki így gyorsabb futásra képes. A csodacipők megjelenésével jutott el odáig a világ, hogy férfi maratoni rekord csak negyvenkét másodperccel több, mint két óra. Eliud Kipchoge tavalyi berlini futásának köszönhető ez.

A női világcsúcsot futó Tigist Assefa a futócipőipar legújabb csúcstermékében teljesítette a maratoniját. Négy percet vert rá korábbi legjobb idejére, az utolsó 2200 méteren alig maradt el a férfi győztes rész­idejétől. Kipchoge 6 perc 36 másodperc alatt ért el a célig a 40 kilométeres jelzéstől, Assefa három másodperccel volt lassabb. Ez akkor is figyelemre méltó, ha tudjuk, hogy Kipchogénak nem kellett hajtania magát, Assefának pedig szárnyakat adott a rekorddöntés lehetősége.

Ennek az írásnak nem szándéka azt a következtetést levonni, hogy a jelen atlétái kizárólag a cipőktől gyorsak. Az azonban több mint valószínű, hogy még a legjobbak is kizárnák magukat a győzelemre esélyesek közül, ha nem szuper­cipőben futnának.
Az 1960-as római olimpián Abele Bikila mezítláb futotta le a maratoni távot, elsőként ért célba, 2 óra 15 perces világcsúcs idővel. Olimpiai bajnoki cím és világrekord azóta sem született cipőtlen szárnyalásban maratoni távon.

A profi sportból lehetetlen kizárni az üzleti érdekeket, természetes tehát, hogy egyre gyorsabbá fogják tenni a világelitet az újabbnál újabb cipők. Mindig tudni fogjuk, ki a leggyorsabb, de a rekorddöntés értéke csökkenőben van. Mivel nincsenek biztos adataink a cipők teljesítményéről, így a szupercipők korát megelőző időszak eredményeit, sajnos, nem tudjuk összehasonlítani a közelmúltban és jelenünkben elértekkel. Azt sejtem azonban, hogy ez nem okoz álmatlan éjszakákat korunk atlétáinak.