Branco, a frankó

Szilágyi László

Branko Vujovicot nem ismerem személyesen, de ha minden igaz, csak idő kérdése, mikor láthatom élőben ezt a szerény montenegrói srácot. A jelenleg a Kielce kölcsönjátékosaként a Bundesligában kézilabdázó hannoveri játékos állítólag napokon belül Veszprémbe költözik, ő lesz a súlyos sérülést, térdszalagszakadást szenvedett egyiptomi jobbátlövő, Omar Jahja helyettese. A hírt egy montenegrói portál szellőztette meg, az információ végigsöpört az év végi hírínségben szenvedő magyar sportsajtó minden szegmensén. Már nemcsak a montenegróiak öltöztették piros-fehérbe a 24 éves Branko Vujovicot, a magyarok fantáziája is meglódult. Innen már tényleg csak pár lépés, és hivatalosan megleli a legjobb megoldást a magyar rekordbajnok, hogy pótolja a sérült nehéztüzérét.

Mindenesetre érdekes, hogy a felettébb furcsa szabályok adta lehetőséget kihasználva egy kölcsönszerződéssel rendelkező játékosban látja a megoldást Momir Ilic csapata.

Az eljárás ugyanazokat az ajtókat nyitogatja, mint amikor a „miért súlytalan a magyar felnőttválogatott?” kérdésre próbálunk adekvát választ találni. Veszprém deklaráltan nem utánpótlás-nevelő műhely, olykor virágnyelven, másszor egyértelműen már évek óta kimondatott, hogy a jó Veszprémből nem következik a jó, eredményes magyar válogatott. Tehát hiába szeretné a magyar válogatott magját a Bajnokok Ligája végjátékában általában érdekelt bakonyi csapatban látni a közvélemény, erre nincs esély. És ha innen közelítünk Branko Vujovic történetéhez, már nem is csodálkozunk. Vujovic fiatal, de nem magyar, az ő fejlődése a montenegrói és nem a magyar válogatott fejlődését szolgálja. Mindenesetre egészen elszomorító, hogy a magyar kézilabda már évek óta nem tudott kinevelni egy nemzetközi szinten is versenyképes, itthon, Veszprémben játszó átlövőt, akit vészhelyzetben lehet riasztani.

Nincs egy fiatal, vagány játékos, aki megragadja élete lehetőségét a rá váró Bajnokok Ligája-mérkőzéseken és beverekszi magát a Telekom Veszprém kezdő hatosába. Nem, nem ez történik. 

A megoldás minőségi felhozatal hiányában kívülről jön.

 Ha hihetünk a montenegróiaknak, a kölcsönszerződéséből elcsábított 24 éves montenegrói Branko Vujovic lehet a (frankó) megoldás Veszprémben.

Egyszer talán kiderül, hogy a montenegrói mennyire frankó, biztosan meg lehet győződni arról, hogy emberileg is megfelel-e a kívánalmaknak. Szakmailag biztosan többet tud a fiatal magyaroknál. Kár, és ez nem Branko hibája.